Biatlete Kuzmina na drie keer olympisch goud eindelijk wereldkampioene

Biatlete Anastasiya Kuzmina heeft zich voor het eerst in haar carrière laten kronen tot wereldkampioene. In het Zweedse Östersund was er eindelijk WK-goud voor de 34-jarige Slowaakse, die in 2010 (sprint), 2014 (sprint) én 2018 (massastart) olympisch goud won.

Op de sprint was het de Noorse Tiril Eckhoff die aan de leiding ging, maar met twee missers was al wel duidelijk dat zij geen medaille zou pakken. Landgenote Ingrid Landmark Tandrevold was de eerste die haar tijd wist te verbreken: de Noorse bleef foutloos en dook een dikke twintig seconden onder Eckhoff's tijd door, waarna ze veel concurrenten vooral op de schietbaan de mist in zag gaan.

Kuzmina schoot liggend één keer mis, maar staand bleef ze foutloos en op de ski's was de Slowaakse - zoals zo vaak - een stuk sneller dan Tandrevold, waardoor ze op de finish een kleine tien seconden sneller was dan de Noorse. Dat bleek goed genoeg voor goud, want de snelste dames gingen de fout in en de foutloze dames waren niet snel genoeg.

Olympisch kampioene Laura Dahlmeier bleef foutloos, maar de Duitse was na een griepje niet snel genoeg om Kuzmina te bedreigen. Wel pakte ze brons, drie seconden achter Tandrevold. Het Zweedse duo Hanna Öberg en Mona Brorsson greep voor eigen publiek net naast de medailles. Vooral voor Öberg was dat zuur: ze kwam een dikke halve seconde tekort om voor Dahlmeier te blijven.