Skiester Vlhova wint ook reuzenslalom voor 'thuispubliek'

Alpineskiester Petra Vlhova is lekker op dreef op de reuzenslalom. Eind december won ze in Semmering voor het eerst een World Cup-wedstrijd op dat onderdeel, in februari pakte ze in Maribor haar tweede zege en werd ze en passant wereldkampioen, vrijdag won ze in het Tsjechische Spinleruv Mlyn haar 'thuiswedstrijd' - Slowaakse en Tsjechische sporters worden in de buurlanden doorgaans stevig aangemoedigd, op de ijshockeyers na.

Vorige week streek Vlhova neer in de Europa Cup in het Slowaakse Jasna, waar de organisatie niet echt op gerekend had: in plaats van drie man en hun hond kwamen er ineens duizenden toeschouwers op af, maar Vlhova won en het was uiteindelijk één groot feest. Dat werd het in Tsjechië ook, want Vlhova stond er na de eerste run al aan de leiding. Alleen de Duitse Viktoria Rebensburg (+0,48) bleef binnen een seconde, de Italiaanse Federica Brignone (+1,09) en de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+1,33) streden om het podium.

Die derde podiumplek ging naar Shiffrin, die veruit de beste tweede run van iedereen liet zien en zo bijna een seconde pakte op Brignone. Rebensburg hield wel stand op de tweede plek en viel Vlhova zelfs aan, maar de Slowaakse verdedigde haar voorsprong en won met 0,11 seconden op de Duitse. De Nederlandse Adriana Jelinkova kwam net tekort voor een plekje in de top-30 en dus de tweede run.

Overigens maakte Alice Robinson grote indruk. De pas 17-jarige Nieuw-Zeelandse is de kersverse wereldkampioene junioren - waar ze vooral dames versloeg die twee of drie jaar ouder waren - en stond na één run op een sensationele negende plek. In de tweede run gaf ze met een grote fout zeker een seconde weg en dus zat de top-10 er net niet in, maar ze werd wel uiterst knap zestiende.