Skeletonner Dukurs op koers voor 6e wereldtitel, Duitse vrouwen domineren

Op het wereldkampioenschap skeleton in het Canadese Whistler hebben zowel de mannen als de vrouwen hun eerste twee runs afgewerkt. Vrijdag worden de wereldtitels beslist met de derde en vierde runs.

Bij de mannen is Martins Dukurs hard op weg naar zijn zesde wereldtitel. De Letse legende is dit seizoen lang niet meer zo dominant als in voorgaande jaren, maar zette toch in beide runs duidelijk de snelste tijd neer. Hij bouwde zo een voorsprong van 0,37 seconden op ten opzichte van de Rus Nikita Tregubov, in beide runs goed voor de derde tijd.

De oudere broer van Dukurs, Tomass, staat met 0,48 seconden achterstand op een ietwat verrassende derde plek, vlak voor de Russische World Cup-kampioen Alexander Tretiakov (+0,53). Olympisch kampioen Yun Sung-bin uit Zuid-Korea viel met plek zes (+0,77) flink tegen, de 21-jarige Nederlandse debutant Bram Zeegers staat op een 32e plek (+7,94) in het veld van 35.

Bij de vrouwen is het vooralsnog een Duits feestje. Vicewereldkampioene Tina Hermann lijkt hard op weg om haar wereldtitel terug te pakken, nadat landgenote Jacqueline Lölling deze in 2017 afpakte. Hermann was twee keer de snelste en pakte 0,35 seconden voorsprong op Lölling, twee keer goed voor de tweede tijd.

De derde tijd in beide runs en dus ook in het klassement was voor de derde Duitse, Sophia Griebel, terwijl de van Duitsland naar Tsjechië overgestapte Anna Fernstädtova op 1,01 seconden vierde staat, voor de Russische World Cup-kampioene Elena Nikitina (+1,09). Kimberley Bos staat vooralsnog op de zestiende plek (+2,32) in het veld van 26 dames.

Vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd worden de medailles vergeven. De mannen beginnen dan met hun derde run, gevolgd door de vierde en beslissende run, waarna het de beurt is aan de vrouwen voor hun laatste twee runs. Alles is via dit officiële YouTube-kanaal live te zien.