Pijnlijke Europa League-avond Arsenal, riante zege Chelsea

Arsenal heeft de eerste wedstrijd van het tweeluik met Stade Rennes in de achtste finales van de Europa League verloren. De ploeg van Unai Emery kwam snel op voorsprong, maar na een rode kaart van Sokratis Papastathopoulos was het Rennes dat de zege wist binnen te hengelen: 3-1. 

Stade Rennes - Arsenal 3-1
Arsenal beleefde een bliksemstart en stond al na vier minuten spelen op voorsprong. Aan de linkerkant van het veld kreeg Alex Iwobi alle ruimte om richting het vijandelijke doel te keren. De aanvaller kwam vervolgens met een verdekt schot dat leek op een voorzet. De bal vloog echter via de binnenkant van de paal in het doel: 0-1. Lange tijd leek Arsenal met een minieme voorsprong de kleedkamer te kunnen opzoeken, maar vlak voor het rustsignaal ging het fout bij de Londenaren.

Sokratis kreeg in het eerste bedrijf twee gele kaarten, waardoor Arsenal met tien man de eerste 45 minuten afsloot. Tot overmaat van ramp voor Arsenal wist Benjamin Bourigeaud het bezoek pijn te doen bij een vrije trap. De eerste poging van de middenvelder belandde nog in het muurtje, maar de rebound was wel succesvol: 1-1. Rennes kreeg met een man meer grip op de wedstrijd en dat was ook in de tweede helft zichtbaar.

De thuisploeg produceerde enkele mogelijkheden om op voorsprong te komen, maar het was een speler van Arsenal die uiteindelijk Rennes de 2-1 schonk. Nacho Monreal taxeerde een voorzet vanaf de rechterkant op ongelukkige wijze en passeerde zijn eigen doelman Petr Cech. Vlak voor tijd maakte Ismailla Sarr ook nog eens de 3-1 namens de Franse ploeg, waardoor Arsenal in eigen huis een flinke nederlaag moet wegwerken.

Dinamo Zagreb - Benfica 1-0
Dinamo Zagreb heeft in de eerste wedstrijd van het tweeluik goede zaken gedaan door in eigen huis af te rekenen met Benfica. Een strafschop in de eerste helft bleek voldoende voor de Kroaten om de zege veilig te stellen. Na een ongelukkige overtreding van Ruben Dias mocht Bruno Petkovic vanaf elf meter aanleggen: 1-0. Hoewel Benfica het merendeel van het balbezit had, kreeg de thuisploeg de beste kansen. Er werd echter niet meer gescoord in Zagreb.

Chelsea - Dynamo Kiev 3-0
Chelsea was op Stamford Bridge de dominante partij en dankzij doelpunten van Pedro, Willian en Callum Hudson-Odoi heeft de club een goede uitgangspositie voor de return van volgende week bewerkstelligd.

De Londenaren begonnen voortvarend aan het duel en na achttien minuten stond de 1-0 al op het scorebord. Een verzorgde aanval kwam bij Pedro terecht, die daarna een combinatie aanging met Olivier Giroud. Door een goede ingeving van de Franse spits had Pedro alle gelegenheid om van dichtbij de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Doelman Denys Boyko was wat ongelukkig met het pareren van de bal, waardoor de 1-0 een feit was.

Chelsea had weinig te duchten van het bezoek uit Oekraine. Dynamo Kiev creëerde nauwelijks kansen, terwijl de thuisploeg zonder imponerend te spelen regelmatig voor gevaar stichtte bij het vijandelijke doel. Boyko moest nog enkele keren ingrijpen om de achterstand niet verder te laten oplopen. In de tweede helft was het wachten op de 2-0, die uiteindelijk na 65 minuten via de voet van Willian kwam.

De Braziliaan mocht op de rand van het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap en schoot prachtig raak: 2-0. De tweede goal van Chelsea zorgde voor veel opluchting op Stamford Bridge. Door de tegentreffer wist Dynamo Kiev dat een doelpunt wenselijk was om nog kans te maken op de kwartfinale. Het was echter Hudson-Odoi die vlak voor tijd nog tot scoren kwam in Londen, waardoor Chelsea de volgende ronde in zicht heeft.

Valencia - FK Krasnodar 2-1
Het team van Marcelino zocht na het klinken van het rustsignaal met een comfortabele voorsprong de kleedkamers op. Valencia domineerde in de eerste 45 minuten en maakte vanaf het begin een gretige indruk. De openingsgoal van Rodrigo in de twaalfde minuut mocht er zijn: de aanvaller zocht op snelheid het vijandelijke doel op en schoot het met links fraai in de hoek. Dik tien minuten later rondde hij voorzet van Toni Lato vanaf links keurig af: 2-0. Krasnodar probeerde terug te komen, maar Valencia verdedigde goed en zag hoe Neto de enige gevaarlijke poging onschadelijk wist te maken.

Na dik een uur spelen kreeg Krasnodar waar het in ieder geval voor naar Mestalla was gekomen: minimaal een uitdoelpunt. Cristiano Piccini werd verrast door een hoge bal, waardoor Viktor Claesson alleen op Neto kon afgaand en beheerst afrondde: 2-1. Marcelino zag vanaf de zijlijn met afgrijzen toe hoe Valencia het spel uit de eerste helft niet op de mat kon leggen, maar de schade bleef beperkt tot één tegendoelpunt.