VVD tegen Polen-plan Jetten

De VVD ziet weinig in het plan van D66-leider Jetten om de komende jaren 50.000 Polen te importeren. Dat voorstel deed Jetten vandaag in het AD. Hij stelt dat op basis van CBS-cijfers niet anders geconcludeerd kan worden dan dat een dergelijke ingreep nodig is.

De VVD laat bij monde van Kamerlid Wiersma echter weten niet enthousiast te zijn: "Het gaat goed op Nederlandse arbeidsmarkt, maar er staan nog altijd honderdduizenden mensen langs de kant die dolgraag een leuke baan zouden vinden. Om nog maar te zwijgen over de mensen die op kleine contracten zitten en heel graag meer uren willen werken. Het is niet aan hen uit te leggen als we die banen aan mensen in Polen gaan beloven"

De rechtse oppositie is fel tegen het plan, zo liet Geert Wilders via Twitter weten dat Jetten 'knettergek' is en noemde Baudet het voorstel 'onverantwoord'. Jetten vindt dat de VVD maar ook het CDA hem moeten steunen en niet achter Baudet en Wilders moeten 'aanhollen': "De VVD staat voor de vrije markt en het CDA wil boeren niet in de steek laten. Dus we moeten dit verhaal met elkaar vertellen. Dat is voor sommige partijen misschien geen makkelijk verhaal, maar het is wel het eerlijke verhaal."

Hij stelt dat er geen andere oplossing is voor het nijpende tekort aan arbeidskrachten: "Zelfs als we alle Nederlanders die nu thuis zitten aan een baan helpen, hebben we nog mensen nodig. We krijgen de vacatures de komende jaren niet met alleen Nederlanders vervuld"

De VVD wijst daarentegen vooral op de risico's: "Bovendien moet je niet op de muziek vooruit lopen. De economie draait nu op volle toeren, maar iedereen die je binnenhaalt uit Oost-Europa kan in de toekomst ook een beroep doen op ons vangnet en dus op onze uitkeringen. Die sociale zekerheid hebben we samen in de afgelopen eeuw opgebouwd en daar moeten we niet zo lichtvaardig mee omgaan."