Advocaat laat verdachte rennen in de rechtbank

Een 22-jarige man uit Antwerpen kreeg vandaag 20 maanden celstraf opgelegd voor zijn betrokkenheid bij een overval op de Aldi aan de Teteringsedijk in Breda in 2015. Een tweede Belg (23) werd vrijgesproken van het medeplegen van de overval. Hij kreeg wel twee weken gevangenisstraf opgelegd voor heling van kentekenplaten.

Chauffeur
Op 10 april 2015 waren drie mannen betrokken bij een overval op de supermarkt. Twee van de drie drongen met een bivakmuts en masker de winkel binnen bedreigden de medewerkers met iets wat op een vuurwapen leek en bonden ze vast met tie-wraps. Ze maakten ongeveer 3000 euro buit. De derde, de Antwerpenaar, bleef als chauffeur buiten wachten. Hij bekende dat hij benodigdheden had gekocht voor de overval, zoals tie-wraps, plakband en walkietalkies.

'Loopje'
Behalve de verklaring van zijn medeverdachte vindt de rechtbank geen ondersteunend bewijs dat de tweede verdachte betrokken was bij de overval in Breda. Opmerkelijk was dat, op verzoek van zijn advocaat, de verdachte tijdens de zitting een aantal keer hard op en neer moest rennen in de hal van het gerechtsgebouw.

Volgens ooggetuigen had een van de overvallers, met de lengte en postuur van de verdachte, namelijk een opmerkelijke manier van hardlopen, met naar buitenslaande onderbenen. Toen de verdachte in de ogen van de rechtbank niet snel genoeg liep, demonstreerde de rechtbankvoorzitter de gewenste snelheid door zelf een sprintje te trekken. De rechtbank kon vervolgens niet in voldoende mate waarnemen dat de verdachte het bewuste ‘loopje’ had.

België
Tijdens het politieonderzoek bleek dat de twee verdachten veroordeeld zijn voor overvallen in België en daar ook in de cel zitten. Met het feit dat de Antwerpenaar ten tijde van het misdrijf 18 jaar was en dan ook volgens het jeugdrecht zou kunnen zijn berecht, heeft de rechtbank gezien zijn persoon en zijn Belgische strafblad geen rekening gehouden. De straf is wel iets lager uitgevallen vanwege de vertraging in het strafproces.