Coach Duitse langlaufers: "Dominantie Johaug is erg vreemd"

Langlaufster Therese Johaug heeft er een uitstekend WK op zitten. In het Oostenrijkse Seefeld pakte de Noorse maar liefst drie keer individueel goud, nog geen jaar na het aflopen van haar dopingschorsing wegens een verboden stof in haar lippenbalsem.

Johaug is het hele seizoen sinds haar terugkeer al dominant en dat zit niet bij iedereen lekker. "Haar resultaten zijn heel erg vreemd, dat moet ik eerlijk zeggen", aldus Peter Schlickenrieder, ex-langlaufer en sinds dit seizoen coach van het Duitse damesteam.

"Ik zou liegen als ik zeg dat de manier waarop zij domineert normaal is, ze vernietigt de ene na de andere concurrente. Als je haar geschiedenis er dan even bij pakt, ziet dit alles er nogal belachelijk uit", zegt Schlickenrieder.

De sportdirecteur van de Noren, Vidar Lefsus, was wat teleurgesteld: "Misschien komt hij gewoon uit een andere cultuur, waar hij het is gewend om mensen te verdenken. We hebben goede banden met de Duitsers, dus ik baal van zulke uitingen. Het verbaast me echter niet dat hij niks van de situatie snapt en Johaug van van alles beschuldigt."

Ook Johaug zelf reageerde op Schlickenrieder's woorden: "Hij mag denken wat hij wil, ik ben gewoon blij met drie keer goud en het zilver in de estafette. Als hij op het dopingincident doelt: ik heb mijn straf uitgezeten en meer kan ik niet doen. Op het WK ben ik vaak genoeg gecontroleerd."