Carnavalsvierders hebben één hersteldag nodig

Het merendeel van carnavalvierend Nederland heeft één hele dag rust nodig om bij te komen van de carnavalskater. Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding365.nl, waarbij ruim 2.000 respondenten werden ondervraagd naar hun feestgedrag tijdens carnaval.

Eén dag is voor de meeste feestvierders (39%) voldoende om te herstellen van de kater na carnaval. Er zijn echter ook genoeg carnavalsgangers die wat langer nodig hebben om weer helemaal de oude te worden. 18,4% van de respondenten geeft aan twee dagen nodig te hebben om weer bij zinnen te komen. 5,8% van de carnavallers heeft het zo bont gemaakt dat ze rekening houden met een herstelperiode van drie dagen of meer.

Toch is er ook een groot aantal feestvierders dat aangeeft géén tijd te hebben om zich over hun kater heen te zetten. Zo zegt 34% van de respondenten dat ze zich de dag na carnaval alweer fris en helder voelen.

Slaaptekort hakt erin bij feestvierders
De carnavalskater kan voor veel feestvierders zwaarder aankomen vanwege slaaptekort. Het merendeel van de carnavalsgangers (43,3%) maakt tijdens carnaval langere nachten, met gemiddeld 4 tot 6 uur slaap. 35,9% van de carnavalsgangers slaapt overigens gewoon de aanbevolen 6 tot 8 uur.

4,6% van de ondervraagden kiest ervoor om tot de ochtenduren te feesten en slaapt 2 tot 4 uur. 1,9% van de feestvierders lijkt niets van slaap te willen weten en probeert genoeg uit te rusten met 1 of 2 uur slaap per nacht.

Alcohol speelt grote rol
De grootste drinkers hebben ook het langst nodig om bij te komen van de carnavalskater. Van de feestvierders die 15 of meer glazen alcohol drinken heeft 23% meer dan drie dagen nodig om volledig te herstellen. Bij de carnavalsgangers die nul tot vijf glazen drinken komt zo’n lange herstelperiode niet voor. Hier is de meerderheid (66%) de volgende dag alweer op de been, tegenover ‘slechts’ 26,2% van de zware drinkers.

De meeste bierdrinkers (43,2%) hebben een dag nodig om weer helemaal fit te zijn. Feestvierders die ook cocktails en sterke drank nuttigen hebben meestal meer dan drie dagen nodig om volledig te herstellen.

feestvierders hebben één hersteldag nodig (Stockfoto: PXhere)
feestvierders hebben één hersteldag nodig (Stockfoto: PXhere)