Bobsleester Jamanka pakt wereldtitel en crasht

Bobsleester Mariama Jamanka heeft nu dan echt alles gewonnen wat er in het vrouwenbobsleeën te winnen valt. De 28-jarige Duitse werd vorig jaar olympisch kampioen, won dit seizoen voor het eerst een World Cup-wedstrijd én pakte de eindzege in het klassement en zondagavond veroverde ze in het Canadese Whistler haar eerste wereldtitel.

Samen met remster Annika Drazek ging Jamanka al aan de leiding na twee runs, maar een fenomenale derde run gooide de beul in het slot. Daar kwam ook wel wat hulp bij: de Amerikaanse Elana Meyers Taylor lag na twee runs tweede, maar de uittredend wereldkampioene en remster Lake Kwaza crashten in de derde run hard in de beruchte Fifty-Fifty-bocht, die vooral bij de vrouwen veel slachtoffers eiste.

Meyers Taylor viel zo weg, waardoor Stephanie Schneider met remster Ann-Christin Strack de tweede plek over kon nemen. Met hangen en wurgen bleef ze in de derde run overeind en dat leverde haar na nog een run op 1,06 seconden van Jamanka het zilver op. Christine de Bruin - de vrouw van de Nederlander Ivo de Bruin - en remster Kristen Bujnowski wonnen namens Canada op 1,17 seconden brons.

De vrouwenwedstrijd (Bron: YouTube)

Later op zondagavond werd de teamwedstrijd gehouden, waar de teams bestaan uit een mannelijke en vrouwelijke skeletonner, een tweemansbob en een vrouwenbob. Duitsland-1 leek een goede kans op goud te maken, maar dit keer crashte uitgerekend Jamanka - hoewel ze zeker niet de enige was - en dus waren de Duitse kansen verkeken.

Althans, de kansen van Duitsland-1 waren verkeken: Christopher Grotheer skeletonde Duitsland naar plek vijf, waarna bobsleester Anna Köhler met remster Lisa Sophie Gericke profiteerde van crashes van de rest. Sophia Griebel deed het indrukwekkend goed op haar skeletonslee en bobsleeër Johannes Lochner maakte het met monster Marc Rademacher in zijn slee af.

Achter Duitsland-2 ging het zilver op slechts 0,15 seconden naar Canada-1, waar skeletonster Mirela Rahneva het meest liet liggen. Bobsleester Brittany Reinbolt haalde met Jessica Davis hard uit namens USA-1 en wist de ploeg zo naar het brons te helpen.

De teamwedstrijd (Bron: YouTube)