Ex-Sunweb-renner Preidler bekent bloeddoping

Het enorme Oostenrijkse dopingschandaal kent een volgende schuldige: na Stefan Denifl heeft ook mede-wielrenner Georg Preidler bekend aan de bloeddoping gezeten te hebben. Het schandaal begon afgelopen woensdag rondom het WK langlaufen in en rond Innsbruck, waar de politie talloze invallen deed. Daarbij werden onder meer vijf langlaufers gearresteerd, waarvan er één tijdens de inval nog gezellig aan de bloedzak hing.

Het hele verhaal draait met name om de Duitse arts Mark Schmidt, oud-dokter van de beruchte Gerolsteiner-wielerploeg. De eveneens beruchte Oostenrijkse dopingarts Stefan Matschiner zegt al zijn materiaal aan Schmidt gegeven te hebben: "Ik heb hem gezegd dat hij maar moest zien wat hij er mee wilde doen", aldus Matschiner over Schmidt. De Duitser kon er duidelijk wel wat mee, want onder meer langlaufers, voetballers, zwemmers en wielrenners zouden door hem geholpen zijn.

Terug naar Preidler: de ex-renner van Team Sunweb is sinds vorig jaar actief bij Groupama-FDJ - hoewel dat niet lang zal duren - en heeft bekend ook klant bij Schmidt geweest te zijn. Toch was hij niet helemáál schuldig, beweert de renner: "Ik heb mijn bloed af laten tappen, maar het is niet terug ingebracht!", aldus de Oostenrijker, die de afgelopen dagen omschrijft als een nachtmerrie. "Ik kon niet eten en slapen, maar met dit geheim kon ik niet meer leven."

Preidler is wel een echte pechvogel. Al zijn successen behaalde hij uiteraard - naar eigen zeggen - zonder doping, zoals toen hij Tom Dumoulin in 2017 naar de eindzege in de Giro d'Italia hielp, maar uitgerekend toen hij eens van het stoute leven proefde werd hij gesnapt, pure pech. Op Wielerflits is een wat meer uitgebreide reactie van de Oostenrijkse renner te vinden.