Langlaufer Holund soleert naar wereldtitel op 50 kilometer

Het wereldkampioenschap langlaufen in het Oostenrijkse Seefeld is afgesloten met het koningsnummer, de 50 kilometer, dit jaar afgewerkt in vrije stijl. Dat leverde een fraai stukje solowerk op, van Hans Christer Holund uit Noorwegen om precies te zijn.

Het veld bleef enige tijd samen, maar na dik drie kwartier en ruim twintig kilometer vond Holund het welletjes geweest. De 30-jarige Noor, nog nooit winnaar van een World Cup-wedstrijd, breidde zijn voorsprong in razend tempo uit en nog geen tien kilometer later keek de rest al tegen een dikke minuut achterstand aan.

Een kilometer of twaalf voor de finish ging Alexander Bolshunov in de tegenaanval, maar de dappere poging van de Rus strandde: hij kwam aanvankelijk snel dichterbij, maar in de laatste vijf kilometer kwam zijn opmars tot stilstand. Op een kleine halve minuut van Holund moest Bolshunov genoegen nemen met zilver, terwijl Sjur Røthe zijn Noorse landgenoot Martin Johnsrud Sundby op de streep klopte in de strijd om brons.

Een soort Nederlandse vertegenwoordiging was er ook: de voor Oostenrijk uitkomende en uiterst talentvolle Mika Vermeulen, pas 19 jaren jong, debuteerde op het hoogste niveau. De tiener, ook op de noordse combinatie veelbelovend, kwam op een kwartier van Holund als 56e over de streep.