Titelprolongatie Roest op WK allround

Patrick Roest heeft zijn wereldtitel allroundschaatsen geprolongeerd. De Nederlander was vorig jaar in Amsterdam de snelste en dit jaar was hij dat in Calgary wederom. Op de Canadese hooglandbaan pakte hij tweede plaatsen op de 500 en 1500 meter en zeges op de vijf en de afsluitende tien kilometer.

Op de slotafstand moest concurrent Sverre Lunde Pedersen een tijd neerzetten en in de rit tegen Douwe de Vries deed de Noor was hij kon. In een goed opgebouwde race kwam hij tot een persoonlijk record van 12.56,91 minuten, waardoor Roest wist dat hij in de slotrit aan iets meer dan dertien minuten genoeg had voor titelprologatie.

Jumbo-teamgenoot Sven Kramer nam Roest het eerste deel van de wedstrijd op sleeptouw, waarna de Nederlander in de slotfase flink versnelde en uitkwam op 12.51,17 en zo de afstandszege greep, voor Ted Jan Bloemen die ondanks zijn tijd van 12.53,15 geen rol speelde in het klassement. Kramer reed rustig naar de finish (13.00,93) en eindigde als derde in het klassement, voor De Vries.

Tweede wereldtitel voor Patrick Roest. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Tweede wereldtitel voor Patrick Roest. (PRO SHOTS/Erik Pasman)