'Levenselixer gevonden in eeuwenoude tombe in China'

Archeologen hebben een drankje gevonden dat volgens de overlevering het eeuwige leven zou moeten geven. Meer dan drie liter van het goedje werd in oktober 2018 aangetroffen in een grote kruik die begraven lag in een eeuwenoude tombe in de Henan provincie, in centraal China.

Lange tijd werd aangenomen dat het drankje gewoon een alcoholische versnapering zou zijn, aangezien het sterk naar alcohol rook. Wetenschappers gaan er na onderzoek vanuit dat dit drankje in het verleden voor andere doeleinden werd gebrouwen.

Recente testen laten namelijk zien dat het drankje voornamelijk bestaat uit kaliumnitraat en aluniet, een kalium-aluminiumsulfaat. In oude Taoïstische teksten worden deze ingrediënten toegeschreven aan beroemde levenselixers.

De tombe behoorde toe aan een rijke familie uit de Han-dynastie van om en nabij 200 voor het jaar nul. Blijkbaar was de kruik van grote waarde voor de familie aangezien deze begraven werd in de tombe. Of ze waren het drankje gewoonweg zat, aangezien de eigenaar tóch bleek te sterven... Er is echter geen sprake van menselijke overblijfselen die in de tombe zouden liggen.

Levenselixers waren een obsessie voor velen in het historische China en de beroemde Chinese ontdekkingsreiziger Xu Fu mocht tijdens de Qin-dynastie met drieduizend maagden zelfs tweemaal rond de aarde zeilen op om het recept uit de handen van de 'Onsterfelijken' op de berg Penglai te rukken. Fu bezweerde zijn meester, de eerste keizer van China, echter dat een gigantisch zeewezen de toegang tot de berg versperde. Van zijn reis om het wezen dan maar te vermoorden kwam hij nooit meer terug.

"Dit is de eerste maal dat we een elixer in China gevonden hebben", legde Shi Jiazhen, hoofdonderzoeker, uit. "Deze vloeistof kan ons veel leren over de Chinese gebruiken en geloofsovertuigingen om het eeuwige leven te bereiken."

De tombe beslaat ongeveer tweehonderd vierkante meter en meerdere artefacten zoals jade, brons en beschilderde potten zijn al opgegraven.