UFC: masterclasses in de kooi

Een volgepakt programma tijdens MMA-gala UFC 235 in Las Vegas, Nevada. Een uitverkocht T-Mobile Arena kreeg zaterdagnacht waar voor hun geld met grote sterren als kampioenen Jon Jones en Tyron Woodley, maar ook de altijd brute Robbie Lawler die UFC-nieuwkomer Ben Askren een pak slaag komt geven.

Jon Jones vs Anthony Smith
Veruit de favoriet, zoals altijd, maar Jones mocht aan de bak tegen de man die niet voor niets de bijnaam Lionheart heeft. Smith kwam om te vechten, maar hij kreeg een pak slaag van de onnavolgbare Jones.

De eerste ronde begon rustig, beide heren leken de kat uit de boom te kijken, maar in ronde twee wist Jones wat hij aan Smith had: een boksbal. Gedurende de rest van de ronden beukte Jones op Smith in, die alle harde klappen met een glimlach begroette. Draaitrappen, ellebogen en de altijd gemene 'oblique kick', een directe trap naar het bovenbeen of knie, volgden elkaar op.

Als het gevecht op de grond belandde was Jones alsnog de betere en vooral, slimmere vechter. Kleine truukjes, zoals een starre controle over de handen tijdens de clinch, of even gemeen de mond afsluiten waardoor Smith niet goed kon bijkomen, kenmerkten de pound-for-pound beste vechter bij de UFC.

Jones kwam even in gevaar in de vierde ronde. Hoe kon het ook anders, Jones werd weer eens slachtoffer van zichzelf. Terwijl Smith op de grond zat, ramde Jones zijn knie vol in het gezicht van Smith. Een illegale knie en als Smith gewild had, had hij zoveel pijn kunnen veinzen dat hij zichzelf de nieuwe lichtzwaargewichtkampioen had mogen noemen na diskwalificatie van Jones.

Smith is echter geen matennaaier en wilde dit verloren gevecht doorvechten. Jones kreeg twee punten aftrek en hij kon verder met het afstraffen van de sportieve Lionheart. Uiteindelijk won Jones alle ronden en blijft hij kampioen en stijgt hij naar de nummer één positie in de Pound-for-Pound ranglijst. Waar hij hoort.

Tyron Woodley vs Kumaru Usman
Woodley is misschien wel de minst geliefde kampioen in de UFC. Zijn constante Calimero-gedrag en gezeur over vermeend racisme binnen de UFC begint inmiddels iedereen wel de keel uit te hangen. Het wachten was dan ook dat iemand hem de mond kon snoeren, maar sinds hij kampioen is in de weltergewichtsklasse kon niemand ook maar dichtbij een overwinning komen. Nah, misschien Stephen Thompson dan, in het meest saaie gevecht ooit in de UFC.

Usman kwam zaterdag van een andere planeet. Al zijn negen gevechten in de UFC werden gewonnen en zijn enorme cardio bracht hem vaker de winst, dan zijn brute slagkracht of worstelcapaciteiten.

Woodley werd dit gevecht gedegradeerd tot een one-trick-pony vechter. Hij bleef wachten op die ene stoot, die ene verwurging, maar Usman zorgde er voor dat dát niet zou gebeuren. Woodley had vijf ronden niets in te brengen, maar dan ook absoluut niets. Geen seconde leek Woodley op een UFC-kampioen die al viermaal zijn kampioensgordel succesvol had verdedigd.

De ijzersterke Nigerian Nightmare Usman drukte Woodley constant tegen de kooi en speelde met de weltergewicht alsof het een beginner was. Alle juryleden waren dan ook unaniem in hun eindoordeel, na bijna drie jaar is er weer een nieuwe kampioen in de loodzware weltergewichtsdivisie en deze gaat het misschien wel langer volhouden dan Woodley. Kreeg een kampioen ooit zo'n pak slaag zoals zaterdagnacht? 

Robbie Lawler vs Ben Askren
Askren, de man die UFC-directeur Dana White nooit bij de UFC wilde hebben. De gehypte worstelaar die zich vooral liet ophemelen bij mindere organisaties, bakken geld verdiende met gevechten tegen de mindere goden en daarnaast een hobby had om White tegen de schenen te trappen.

Askren is nog steeds ongeslagen en White besloot om een deal te sluiten. Askren bij de UFC, iets wat niemand ooit verwacht had. Direct tegen de brute killer Lawler, zodat Askren gegarandeerd een pak slaag kon verwachten. Bloed moest er vloeien en White zou zien dat het goed was.

De eerste minuut verliep precies zoals White wilde. Askren kreeg een ongenadig pak slaag van de ontketende Lawler. Met zijn kenmerkende en angstaanjagende grijns bleef hij inhakken op de op de grond liggende Askren en het gevecht leek nog geen twee minuten te gaan duren en Askren kon huilend weer terug naar Wisconsin.

Alles werd anders toen Askren Lawler in een verwurging kreeg. Lawler leek even het bewustzijn te verliezen en scheidsrechter Herb Dean besloot Lawler van verdere schade te behoeden en het gevecht te stoppen. Lawler was echter niet bewusteloos en Askren had de verwurging niet goed aanzitten. Foutje scheids. Lawler baalde, maar had begrip voor de fout. Askren kon het niet nalaten om White nog een trap na te geven. "Was dit het beste dat je mij kon geven?!"

Askren begint met succes, al ware het controversieel. White bleef stil.

Volledige uitslag UFC 235 en daarna nog wat hoogtepunten:
Jon Jones verslaat Anthony Smith na jurybesluit (48-44 ×3)
Kamaru Usman verslaat Tyrone Woodley na jurybesluit (50-44 x2, 50-45)
Ben Askren verslaat Robbie Lawler na opgave (verwurging, ronde 1)
Weili Zhang verslaat Tecia Torres na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Pedro Munhoz verslaat Cody Garbrandt door knockout (rechterhoek, ronde 1)
Zabit Magomedsharipov verslaat Jeremy Stephens na jurybesluit (29-28 ×3)
Johnny Walker verslaat Misha Cirkunov door TKO (stoten, ronde 1)
Cody Stamann verslaat Alejandro Perez na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Diego Sanchez verslaat Mickey Gall door TKO (ground 'n' pound, ronde 2)
Edmen Shahbazyan verslaat Charles Byrd door TKO (ellebogen, ronde 1)
Macey Chiasson verslaat Gina Mazany door TKO (stoten, ronde 1)
Hannah Cifers verslaat Polyana Viana na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)