Bobsleeër Friedrich sluit perfect tweemansseizoen af met wereldtitel

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft zijn historische seizoen in de tweemansbob afgesloten met de wereldtitel. De Duitser won dit seizoen alle acht World Cup-wedstrijden - een unieke prestatie - en sloot dat op het WK in het Canadese Whistler op gepaste wijze af.

Na de eerste dag met twee runs stond Friedrich met remmer Thorsten Margis al bovenaan, 0,12 seconden voor mede-olympisch kampioen Justin Kripps en diens remmer Cameron Stones. Het Canadese duo kwam er op dag twee in de derde en vierde run niet meer aan te pas tegenover Friedrich, die met 0,59 seconden het goud pakte.

Zilver ging naar Kripps en Stones, die hun voorsprong op de Duitsers Nico Walther en Paul Krenz wel redelijk eenvoudig konden verdedigen: Walther pakte brons op 0,89 tellen van Friedrich. Ivo de Bruin en Dennis Veenker wonnen op de slotdag nog twee plaatsen en eindigden uiteindelijk als zestiende.

De vrouwen hadden zaterdagavond hun eerste twee van vier runs op het programma staan en olympisch kampioene Mariama Jamanka gaat er samen met remster Annika Drazek aan de leiding. De Duitse stond na één run nog een tiende achter de Amerikaanse titelverdedigster Elana Meyers Taylor en haar remster Lake Kwaza, maar sloeg in run twee terug en pakte 0,13 seconden voorsprong.

De strijd om goud lijkt tussen Jamanka en Meyers Taylor te gaan, want het Duitse duo Stephanie Schneider en Ann-Cristin Strack staat al op 0,47 seconden. Christine de Bruin uit Canada, de vrouw van Ivo de Bruin, staat met remster Kristen Bujnowski op 0,81 seconden op de vierde plek.