Roest grijpt de macht op WK allround

Patrick Roest heeft de 5.000 meter voor mannen gewonnen bij het WK allround in Calgary. De Nederlander reed een winnende tijd van 6.08,27. Sven Kramer werd tweede, Sverre Lunde Pedersen derde. Na de eerste dag gaat Roest ook aan de leiding in het algemeen klassement voor Pedersen en Kramer.

Sverre Lunde Pedersen was de eerste van de favorieten die in actie kwam. De wereldkampioen op deze afstand moest het opnemen tegen Douwe de Vries. Pedersen nam de regie en bleef lang rondjes in de 28 rijden. De Vries volgde op gepaste afstand. Na een zware laatste ronde kwam hij uiteindelijk in 6.10,11 over de meet. De Vries zat met 6.12.72 maar net boven zijn persoonlijk record.

Sven Kramer reed in de rit erop tegen Patrick Beckert. Kramer, die een matige 500 meter reed, begon goed aan zijn race en had niets aan zijn opponent. Hij reed constant rondjes in de 29 laag. Door de twee laatste slechte rondes van Pedersen was Kramer met 6.08,83 sneller dan de Noor.

Danila Semerikov was de tegenstander van Patrick Roest in de eennalaatste rit. De twee begonnen langzaam aan hun race, al wist Roest wel een gaatje te slaan met Semerikov. Per ronde begon Roest wel langzaam in te lopen op de tijd van Kramer. Uiteindelijk kwam Roest in 6.08,27 over de meet, waarmee hij sneller was dan Kramer.