Tiende wereldtitel voor langlaufster Johaug

Langlaufster Therese Johaug heeft zich op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Seefeld laten kronen tot wereldkampioene op de 30 kilometer massastart, dit keer afgewerkt in vrije stijl. Voor de 30-jarige Noorse is het haar derde wereldtitel op het onderdeel, na 2011 (vrije stijl) en 2015 (klassieke stijl), terwijl het in totaal al haar tiende WK-goud is.

Na een dikke vijf kilometer waren er nog maar een paar dames over die het tempo van Johaug konden volgen, maar ook die moesten het laten gaan. De Noorse zag haar voorsprong langzaam maar zeker groter worden, waarna ze het gat tot en met de finish kon consolideren. Van enige strijd om het goud was dan ook geen sprake meer: ze won met meer dan een halve minuut voorsprong, terwijl slechts zeven dames binnen twee minuten bleven.

Een groep met de Noorse Ingvild Flugstad Østberg, de Amerikaanse Jessica Diggins, Nathalie von Siebenthal uit Zwitserland, de Oostenrijkse Teresa Stadlober en het jonge Zweedse duo Ebba Andersson en Frida Karlsson lag lange tijd in achtervolging op de tweede plek, vaak onder aanvoering van Diggins en de jonge Zweedse dames. Met een goede tien kilometer te gaan trok de pas 19-jarige Karlsson ten strijde, een dappere zet voor iemand die amper twee weken geleden haar World Cup-debuut maakte en sindsdien op dit WK al zilver (10 kilometer klassiek) en goud (estafette) won.

Østberg wist de aansluiting bij Karlsson na enige tijd te vinden, waarna de twee samen streden om het zilver. Daar was de meer ervaren Østberg toch net wat meer geslepen en dus pakte de Noorse de tweede plek, voor Karlsson, die zo in haar tienerjaren al een volledige set WK-medailles heeft. Diggins eindigde moegestreden op de vierde plek, voor de nog naar voren gekomen Zweedse Charlotte Kalla.