Triskelion gaat dierproefvrij verder dankzij TIM

Het commerciële onderzoekscentrum Triskelion, onderdeel van TNO, stopt met dierproeven. Na jarenlang proefdierengebruik richt Triskelion de pijlen nu op een zelf ontwikkeld alternatief, genaamd TIM. Toxicoloog en Animal Rights campagnecoordinator Jen Hochmuth is enthousiast: “TIM simuleert het verteringsstelsel van een mens. Hiermee kunnen medicijnen geheel veilig en zonder proefdieren getest worden.”

Op 16 januari 2019 publiceerde de Staatscourant dat de vergunning om proefdieren te fokken en te gebruiken werd ingetrokken. Robert Molenaar van Animal Rights nam contact op met Triskelion voor meer uitleg. Molenaar: “Een belangrijke motivatie voor Triskelion om geheel dierproefvrij te gaan is dat de betrouwbaarheid van dierproeven te wensen overlaat. Dieren reageren anders op stoffen dan mensen waardoor je amper een vertaalslag kan maken.”

In het gesprek kwam naar voren dat het innovatieve bedrijf verder kijkt dan het hier en nu. De Nederlandse overheid heeft de ambitie uitgesproken om voorloper te worden in dierproefvrij onderzoek en Triskelion sluit zich aan bij deze doelstelling. De stip op de horizon, van een dierproefvrije wereld, een belangrijke reden was om niet te investeren in verdere dierproeven. Hochmuth: “Een logische redenering. Waarom zou je als bedrijf in dierproeven blijven investeren terwijl de toekomst in moderne dierproefvrije technieken ligt?”

Uit de laatste beschikbare cijfers blijkt dat Triskelion in 2014 nog meer dan 8.000 dierproeven heeft uitgevoerd op muizen, ratten, konijnen, geiten, kippen en zebravissen. Maar liefst 18.5% van deze experimenten zorgde voor ernstig leed bij de proefdieren. Molenaar: “We betreuren het dierenleed maar we zijn blij met de stappen die nu gemaakt zijn. We zijn uitgenodigd om een kijkje te nemen in de keuken van Triskelion in Zeist. Dat doen we graag!”