Uiterlijk in 2021 korting op parkeertarief voor emissieloze voertuigen

Staatssecretaris Van Veldhoven bereidt een wetsvoorstel voor waarbij gemeenten de mogelijkheid krijgen om lagere parkeertarieven te hanteren voor emissieloze voertuigen. Dit zou een belangrijke impuls kunnen zijn om de transitie naar emissieloze voertuigen te versnellen. Dat schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer. 

Emissieloze voertuigen zijn vrij van uitlaatgasemissies en dragen dus bij aan een schonere lucht. De maatregel staat niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een breed en uitgebalanceerd maatregelenpakket uit het ontwerp-Klimaatakkoord.

Op dit moment mogen voor parkeerplekken, parkeervergunningen en laadplekken alleen verschillende tarieven worden gerekend basis van de parkeerduur, de parkeertijd, de ingenomen oppervlakte en van de ligging van de terreinen of weggedeelten. Het wetsvoorstel voegt de mogelijkheid toe om ook korting te geven op emissieloze voertuigen.

De verwachting is dat de wet begin 2020 aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd. Het streven van de staatssecretaris is om het wetsvoorstel zo snel mogelijk, maar uiterlijk 1 januari 2021, in werking te laten treden.