Gaviria klopt voormalig ploeggenoot Viviani in massasprint UAE Tour

Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) heeft de tweede etappe in de UAE Tour gewonnen. De Colombiaanse sprinter van UAE Team Emirates versloeg in de massasprint zijn voormalig ploeggenoot Elia Viviani. Caleb Ewan kwam als derde over de streep in Abu Dhabi. Primo¸ Roglič eindigde midden in het peloton en blijft leider in het algemeen klassement.

Na de ploegentijdrit van zondag stond vandaag de eerste rit in lijn op het programma. De renners moesten 184 kilometer afleggen over vlakke wegen in Abu Dhabi. Vanuit de start gingen er vier renners ervandoor: Charles Planet, Sam Brand (beiden Novo Nordisk), Sergiy Kuriyanov en Igor Boev (beiden Gazprom-RusVelo). De voorsprong liep op naar de twaalf minuten, waarna het peloton in actie kwam.

Op 110 kilometer van het einde zagen meerdere ploegen hun kans om het in waaiers te trekken. Uiteindelijk slaagde ze daarin en het peloton brak in meerdere stukken. Roglic, Kristoff, Valverde, Kittel en Nibali zaten allemaal in het eerste peloton. De Nederlandse klassementsmannen Tom Dumoulin en Wilco Kelderman zaten in de tweede groep, net zoals Elia Viviani. Sunweb moest samen met Deceuninck-Quick Step in de achtervolging en slaagde daar ook in. Richie Porte die nog verder van achteren zat zou ook weer de aansluiting maken in het peloton.

Door het hoge tempo in het peloton liep de voorsprong van de kopgroep terug onder de twee minuten, met nog zeventig kilometer te gaan. Vooraan in de kopgroep waren Planet en Kuriyanov de sterkste en reden weg bij hun de twee anderen in de kopgroep. De voorsprong liep weer op naar de vijf minuten.

Het peloton hield alles onder controle en met veertien kilometer was het avontuur van de Fransman en Rus voorbij. De sprinters konden zich gaan opmaken voor de eerste massasprint deze UAE Tour. In de voorbereiding op de massasprint deed Alexander Kristoff uitstekend werk voor zijn kopman Gaviria, die het karwei afmaakte voor de thuisploeg UAE-Team Emirates. Hij klopte zijn voormalig teamgenoot Viviani. Ewan moest genoegen nemen met een derde plaats.

Roglič blijft aan de leiding in het klassement. Door de ploegentijdrit van zondag, die werd gewonnen door Jumbo-Visma staan Jos van Emden, Koen Bouwman en Laurens de Plus in dezelfde tijd als hun kopman. Kelderman pakte deze etappe één bonificatieseconde en is daarmee de eerste achtervolger op zes seconden van de Sloveen. Dinsdag staat een bergrit op het programma naar Jebel Hafeet, een klim van 10,8 kilometer.