Biatlete Yurlova profiteert van afwezigheid Zweden, Bø slaat dubbelslag

In het Wit-Russische Minsk-Raubichi is het Open Europees kampioenschap biatlon zondag afgesloten. Op de slotdag stonden de achtervolgingen op het programma, zonder Zweden: het topteam van het land was tot en met zaterdag aanwezig, maar vertrok na de sprints om zich op het thuis-WK van volgende maand voor te bereiden.

Bij de vrouwen pakten Mona Brorsson en Hanna Öberg namens Zweden goud en brons op de sprint, maar zij waren dus afwezig op de achtervolging. De Russische Ekaterina Yurlova kon zo als eerste van start en kwam geen moment in de problemen: alleen bij de laatste schietbeurt miste ze één keer, maar haar voorsprong was veel te groot om zich zorgen te maken. Iryna Kryuko zette het thuispubliek in vuur en vlam door vanaf de elfde plek op te stomen naar zilver op 37 seconden, dik tien tellen voor de Duitse Nadine Horchler en de Oostenrijkse Dunja Zdouc.

Tarjei Bø was duidelijk de beste op de sprint en met de Zweed Jesper Nelin - winnaar van het zilver - die niet van start ging had hij nauwelijks concurrentie. Met alleen een misser in de laatste schietbeurt pakte Bø een goede halve minuut voor Matvey Eliseev uit Rusland het goud. Brons was er voor de Noor Håvard Bogetveit, die thuisfavoriet Sergey Bocharnikov in de slotronde passeerde. De Belg Florent Claude kwam met een knappe race tot de achtste plek.