Hackerscollectief lekt opnieuw geheime archieven over 9/11

Het beruchte hackerscollectief 'Dark Overlord' heeft donderdag voor een derde keer geheime documentatie over 9/11 naar buiten gebracht. Deze keer gaan de documenten vooral over de juridische nasleep van de aanslag.

De laatste serie documenten bevatte voornamelijk e-mails van verzekeringsmaatschappijen, regeringsinstanties en hulpdiensten. Alhoewel het collectief de documenten alleen na het betalen van losgeld wilde vrijgeven, zijn de eerste twee series documenten na bitcoindonaties van het publiek vrijgegeven.

De code van de versleutelde documenten werd donderdag vrijgegeven, samen met de boodschap "Als je de waarheid over 9/11 wilt. Dit is je kans.". De code is authentiek en geeft om en nabij de achtduizend documenten vrij die voornamelijk over de moeilijke gang van zaken gaan na de aanslag, verzekeringsclaims en rechtzaken zijn bijvoorbeeld al vergevorderd.

Verwacht dus geen 'onderste steen' in deze documenten te vinden. In één van de e-mailwisselingen gaat het bijvoorbeeld over de veiligheidspoortjes op het vliegveld van Boston, Logan Airport, die op de dag van de aanslag defect zouden zijn geweest. Vanaf dit vliegveld vertrokken American Airlines 11 en United Airlines 175, die later in het World Trade Center zouden vliegen.

Verder zou het luchtvaartpersoneel aangegeven hebben dat zij slecht voorbereid waren op een mogelijke terroristische aanslag en dat zij slecht getraind waren om als beveiliger op een vliegveld goed te functioneren.

De grote hoeveelheid documenten is nog niet het einde van de actie van 'Dark Overlord'. Er staan nog twee versleutelde uitgaven te wachten en het collectief beloofde dat bij elke uitgave meer en grotere geheimen bekend zouden worden. In totaal wil het collectief twee miljoen dollar om de resterende set documenten geheim te houden.

'Dark Overlord' is een vrij bekende groep hackers. Eerder werden zij bekend bij het grote publiek na het lekken van een compleet seizoen van de Amerikaanse serie 'Orange is the new black'. Als ze niet bezig zijn met het lekken van dit soort materiaal, halen zij hun inkomsten vooral met het verkopen van credit-card gegevens en medische informatie.