Ajax-supporters naar Den Haag om te demonstreren

Vijf bussen met fans van Ajax zullen vertrekken naar Den Haag om te demonstreren tegen het feit dat ze al jaren niet meer welkom zijn als uitsupporters. Voorzitter Jacob Bernard van AFCA Supportersclub: 'Ons voornemen is om de demonstratie rustig te laten verlopen.'

Om 12.15 begint de wedstrijd ADO- Ajax in het Haagse Cars Jeans Stadion en op datzelfde moment gaan de 250 Ajax-supporters 2 keer 45 minuten demonstreren op het Malieveld. Volgens NH Nieuws zijn er rond de demonstratie veel veiligheidsmaatregelen van kracht. Er is geen tegendemonstratie van ADO-supporters aangemeld maar een woordvoerder van de gemeente zegt: 'We houden rekening met alle scenario's'.

Bernard liet eerder aan AT5 weten over een eventuele ontmoeting met ADO-supporters dat hij geen problemen voorziet. Hij wil zich vooral richten op het protest van AFCA Supportersclub zelf. 'Ons voornemen is om de demonstratie rustig te laten verlopen, daar focussen we op.'

De politie stond vannacht paraat bij het ADO voetbalstadion omdat er 'signalen' waren dat supporters daar naar onderweg waren. Volgens Regio15.nl zouden er geruchten zijn op social media dat supporters van beide clubs hadden afgesproken om te vechten. De woordvoerder van de politie kon dit niet bevestigen. Wel liet de politie weten dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd en niemand is aangehouden.

De politie van Den Haag heeft het er maar druk mee. Er wordt vandaag naast de demonstratie van Ajax-supporters, ook actie gevoerd door de protestbeweging 'Gele Hesjes'. De politie richt zich 'op een veilig en ongestoord verloop daarvan'.

Update 12:43 uur
AT5 is ter plaatse en zendt live uit.

Update 14:05 uur
Een groep ADO Den Haag-supporters heeft zich in Den Haag verzameld op het Malieveld om tegengeluid te geven aan de demonstrerende Ajax-fans. De politie heeft de groep inmiddels omsingeld en mogen de locatie niet verlaten. De bussen met Ajax-supporters zijn bij het Internationaal Strafhof omdat het te onveilig zou zijn op het Malieveld meldt AT5. 

Vanwege vrees voor ernstige wanordelijkheden in de binnenstad, heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke besloten om de Ajax-supporters een andere locatie aan te bieden om te demonstreren. Zij staan nu bij het Internationaal Strafhof, eveneens een veelgebruikte demonstratielocatie.