Skeletonster Nikitina schrijft geschiedenis met eindzege in World Cup

Skeletonster Elena Nikitina heeft geschiedenis geschreven. De 26-jarige heeft als eerste Russische ooit het eindklassement in de World Cup op haar naam gezet. Tijdens de World Cup-finale op de olymische baan van Calgary eindigde ze als vijfde en dat was ruimschoots voldoende.

Nikitina trok al met een ruime voorsprong op Jacqueline Lölling naar Canada, waarna de Duitse - de enige échte concurrente - wegens familieomstandigheden terug naar huis reisde. Concurrentie kwam er zo vooral theoretisch nog van Tina Hermann, maar de Duitse had matige prestaties van Nikitina nodig om nog kans te maken en die kwamen er niet.

Thuisfavoriete Elizabeth Maier zette in de eerste run de snelste tijd neer, maar ze gooide de winst en zelfs het podium weg met een matige tweede run: vierde. Laura Deas zette een dijk van een tweede run neer en dat bracht de Britse van de zevende naar de derde stek op 0,29 seconden van Hermann, die van plek vier naar de winst steeg. Mirela Rahneva, de Canadese winnares van vrijdag, moest op 0,13 seconden genoegen nemen met plek twee en steeg zo nog naar de derde plek in het eindklassement. Nikitina eindigde als vijfde en kon de titel vieren.

Kimberley Bos sloot een moeizaam weekeinde op de voor haar nieuwe baan als vijftiende van de zestien af en zakte nog naar de dertiende plek in het World Cup-klassement.