Spectaculaire sprintfinales op WK leveren dubbelslag Noorse langlaufers op

De eerste prijzen van het wereldkampioenschap langlaufen in het Oostenrijkse Seefeld zijn verdeeld. Nabij Innsbruck stonden donderdag de individuele sprints in vrije stijl op het programma en dat werd een Noors feestje.

Bij de vrouwen leek het vooraf met name tussen titelverdedigster Maiken Caspersen Falla uit Noorwegen en het Zweedse trio Stina Nilsson, Jonna Sundling en Maja Dahlqvist te gaan. Victoria Carl uit Duitsland en de Noorse Mari Eide stonden verrassend in de finale, maar speelden daarin niet echt een rol van betekenis, zo leek het.

Dat was ook het geval, tot de laatste klim: Sundling en Dahlqvist kwamen met elkaar in aanraking, waardoor Dahlqvist kansloos was en Sundling een stok brak. Falla kon ondertussen onbedreigd naar het goud sprinten, Nilsson pakte na een maand blessureleed - na een dominant eerste deel van het seizoen - toch nog zilver.

Sundling leek even op weg naar brons, maar Eide sprintte haar voorbij en pakte de medaille. Dat was een emotioneel moment: haar iets oudere zus Ida Eide, eveneens langlaufster, overleed in het voorseizoen plotseling tijdens een training op 30-jarige leeftijd. "Ik was zó ontzettend slecht in oktober, maar ik ben elke dag keihard blijven vechten, voor Ida. Ze is elke dag bij me", aldus Eide na afloop.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Bij de mannen waren Johannes Høsflot Klæbo uit Noorwegen, de Rus Sergey Ustiugov en de Italiaan Federico Pellegrino de favorieten. Ustiugov sneuvelde in de halve finales: na een aanvaring met Klæbo verloor hij teveel snelheid, waar hij de jonge Noor na afloop nog even een veeg voor om de oren gaf. "Ik wilde hem slaan, maar hield me in", zei hij na afloop nog.

In de eindstrijd wilde niemand het tempo bepalen, wat ertoe leidde dat men halverwege bovenop een klim zelfs bijna stil stond. Lucas Chanavat ging er dan maar vandoor en dook als eerste de afdaling in, iets wat in de kwart- en halve finales vanwege de slipstream fataal bleek. Dat de Fransman beter geduld had kunnen hebben bleek, want hij werd na de afdaling aan alle kanten gepasseerd en eindigde als laatste.

Klæbo en Pellegrino streden vervolgens om het goud en na een furieuze sprint was het de Noor die zijn Italiaanse rivaal onttroonde. Gleb Retivykh uit Rusland pakte het brons, voor de Fransman Richard Jouve en de Noor Emil Iversen.

De mannenfinale (Bron: YouTube)