Toptalent Pogacar verslaat Poels in de Algarve en boekt eerste profoverwinning

Tadej Pogacar heeft de tweede etappe in de Ronde van de Algarve gewonnen. Het Sloveense toptalent van UAE Team Emirates was op de slotklim naar Fóia te sterk voor Wout Poels, die als tweede over de finish kwam. Sam Oomen deed ook lang mee voor de dagzege en hij werd vierde. Pogacar is ook de nieuwe leider in de Portugese rittenkoers.

De tweede etappe in de Algarve was de koninginnenrit van deze ronde. De renners moesten 187 kilometer afleggen, met op het eind van de rit de slotklim naar Fóia, een klim van 7,8 kilometer aan 6,1%.

Bij het opdraaien van de slotklim was alles weer bij elkaar, nadat eerder in de vroege vluchters werden teruggepakt. Later was er ook een aanval van het CCC-duo Riccardo Zoidl en Amaro Antunes, maar hun werden ruim voor de slotklim teruggepakt.

Op de slotklim van bijna acht kilometer nam team Sky de leiding in dienst voor Wout Poels. De Limburger zag eerst Dylan van Baarle het werk doen en later nam Tao Geoghegan Hart het over. De jonge Brit zorgde ervoor dat het peloton stevig werd uitgedund en er bleven nog maar tien renners over, met daarbij de Nederlanders Poels en Sam Oomen.

Antunes was de eerste aanvaller op de slotklim. De Portugees, die eerder in de etappe al in de aanval was gegaan, reed in de laatste kilometer weg bij het favorietengroepje en sloeg een mooi gaatje. Poels ging in de tegenaanval en kwam snel bij Antunes en leek ook op weg naar de etappezege, maar dat was buiten Pogacar gerekend. Het Sloveense toptalent reed eerst het gat dicht naar Poels en liet vervolgens de Limburger van team Sky achter zich en boekte zijn eerste profoverwinning in zijn carrière. Als beloning voor de zege is hij ook de nieuwe leider in de Portugese rittenkoers. Hij neemt de leiderstrui over van Fabio Jakobsen, die de eerste etappe had gewonnen.