OM ziet af van onderzoek naar lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland doet geen verder onderzoek naar het lekken van geheime informatie in Deventer. De burgemeester van Deventer deed in november vorig jaar aangifte van lekken van geheime informatie en schending van geheimhouding, nadat vertrouwelijke informatie openbaar bleek te zijn geworden.

In september 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad in twee besloten bijeenkomsten over een vertrouwelijke kwestie geïnformeerd. Al snel daarna heeft het college geconstateerd dat er informatie was gelekt en dat de groep mensen die kennis had genomen van geheime informatie, groter was dan alleen de personen die in vertrouwen waren geïnformeerd.

Het OM constateert na onderzoek van de Rijksrecherche dat tijdens en na de besloten bijeenkomsten in theorie een grote hoeveelheid mensen kennis heeft kunnen nemen van de geheime informatie. De kring van mensen die de informatie gelekt zou kunnen hebben, is dusdanig groot dat het OM afziet van verder onderzoek.