Breakdancing wordt olympische sport

De kogel is door de kerk, min of meer: breakdancing wordt een olympische sport. Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs heeft donderdagochtend vier sporten officieel voorgedragen als 'extra sporten', naast het reguliere programma met sporten als atletiek, zeilen en worstelen.

Het werd eigenlijk al verwacht, want het met oude mannen gevulde Internationaal Olympisch Comité is supercool, maar breakdancing mag in 2024 in principe haar debuut gaan maken. Ook skateboarden, surfen en klimmen zijn voorgedragen, hoewel die sporten volgend jaar in Tokyo al hun debuut zullen maken. Karate debuteert in Tokyo eveneens, maar zal - net als honkbal/softbal - gelijk weer van het programma verdwijnen.

Het goede nieuws voor de liefhebbers van sportklimmen is dat er in Parijs in twee onderdelen gestreden zal worden. Het klimmen bestaat uit drie wedstrijdvormen: speed, lead en boulder, allemaal met hun eigen specialisten. Een combinatiewedstrijd bestaat in het reguliere circuit niet, maar werd voor Tokyo 2020 uit de mouw geschud omdat er niet genoeg ruimte was voor deelnemers aan drie nieuwe onderdelen.

In Parijs zal de combinatiewedstrijd nog slechts uit lead en boulder bestaan, de twee onderdelen die nog redelijk op elkaar lijken en die vaak overlappende deelnemers hebben. Speed wordt niet geschrapt, maar wordt een eigen wedstrijd, waar de specialisten dan dus ook medailles op kunnen winnen.

De squashbond probeerde voor de zoveelste keer een plekje op het programma te krijgen, maar dat blijft één van de wereldwijd populairste niet-olympische sporten. Ook snooker en schaken zullen het vier jaar later nog eens moeten proberen. Het IOC moet de vier voorgedragen sporten nog wel officieel goedkeuren, maar de kans dat ze iets weigeren lijkt uitermate klein.

Het algemene beeld van het IOC onder sportfans (Bron: YouTube)