Favorieten en verrassingen op Open EK biatlon

In het Wit-Russische Minsk-Raubichi is het Open Europees kampioenschap biatlon van start gegaan. Zoals de naam al zegt doen daar ook niet-Europeanen aan mee en grotendeels bestaat het veld uit atleten uit de IBU Cup, het niveau onder de World Cup, aangevuld met de nodige toppers.

Vooral Zweden is met een topploeg aanwezig. Met het oog op het WK in het eigen Östersund begin maart besloot men om de World Cups in Noord-Amerika over te slaan en het EK te gebruiken als laatste voorbereiding. Bij de vrouwen leverde dat woensdag succes op, want op de openingsdag werd er gelijk goud gepakt op de individuele wedstrijd.

Olympisch kampioene Hanna Öberg schoot in de laatste drie schietbeurten telkens één misser, maar dat was voldoende om de winst te pakken. De Oekraïnse Yuliya Zhuravok had weliswaar slechts één misser en was daarmee de beste schutter van het veld, ze was niet snel genoeg om Öberg af te houden en pakte zilver op 32 seconden. De Wit-Russische Irina Kryuko leek mogelijk op weg naar goud, maar missers in de laatste twee schietbeurten gooiden roet in het eten. Toch kon het thuispubliek juichen, want op 41 seconden werd ze wel derde.

Bij de mannen ging de winst ietwat verrassend naar de Bulgaar Krasimir Anev, specialist op de individuele wedstrijd én op de 'kleinere' kampioenschappen. Hij schoot slechts één keer mis en was op de ski's precies snel genoeg om Tarjei Bø 3,7 seconden voor te blijven. Bø leek lang op weg naar een onklopbare tijd, maar bij de laatste schietbeurt ging hij twee keer de mist in. Zijn relatief onbekende landgenoot Endre Strømsheim hield het in totaal bij twee missers, één minder dan Bø, en wist zo op elf seconden verrassend het brons te pakken, nog voor de ervaren Tsjech Ondrej Moravec.

Namens België eindigde Thierry Langer met vijf missers als 45e, Tom Lahaye-Goffart werd 52e met twee missers in het veld van 101 mannen.