Dubbel goud, dubbel zilver en dubbel brons Nederland op WK schaatsen junioren

De slotdag van het WK schaatsen voor junioren in het Italiaanse Baselga di Pinè heeft op zes onderdelen nog eens zes Nederlandse medailles opgeleverd. De ploegenachtervolgingen, teamsprints en massastarts zorgden voor dubbel goud, dubbel zilver én dubbel brons.

Vooral op de teamsprints was het raak. Femke Kok, Femke Beuling en Michelle de Jong waren er met 1:31,726 minuten oppermachtig. Rusland pakte op bijna 2,5 seconden zilver, Noorwegen gaf bijna vier tellen toe en pakte brons.

Mika van Essen, Merijn Scheperkamp en Janno Botman waren ook goed op dreef en pakten eveneens het goud. Met 1:25,135 bleven ze de Zuid-Koreanen 0,17 seconden voor, terwijl Rusland de spannende wedstrijd op 0,24 seconden met brons afsloot.

Kok, Robin Groot en Paulien Verhaar vochten op de ploegenachtervolging een prachtig duel uit met Japan. Met nog een halve ronde te gaan lag Nederland op voorsprong, maar de Japanners deelden hun wedstrijd veel beter in en wonnen met 0,40 seconden verschil het goud. Rusland werd op gepaste afstand (+4,81) nét voor Polen derde.

Van Workum, Yves Vergeer en Scheperkamp deelden hun race keurig in en dat leverde het maximaal haalbare op: brons, meer dan een seconde achter Rusland en bijna twee tellen achter de dominante Noorse ploeg.

Op de massastart won de Italiaanse Laura Peveri bij de dames het goud met een indrukwekkende sprint. Ma Yuhan uit China pakte zilver, één honderdste voor de Nederlandse Groot. Verhaar eindigde als achtste.

Scheperkamp leek mogelijk op weg naar de wereldtitel bij de heren, maar zijn fraaie eindsprint kwam een fractie van een seconde te laat en dus moest hij zich op één honderdste gewonnen geven tegen de Oostenrijker Gabriel Odor. Tsubasa Horikawa uit Japan pakte het brons, Van Workum werd tiende.