Het is lente!

De eerste officiële lentedag van het jaar is een feit! Om 15:20 uur werd het in De Bilt 15,0 graden. Bij een temperatuur van 15,0 graden of meer in De Bilt is er sprake van een officiële lentedag. In het zuidoosten is het nog een paar graden warmer. De hoogste temperatuur werd tot dusver gemeten in Maastricht met 18,1 graden. Het kan vanmiddag lokaal nog iets verder opwarmen.

Voor het eerst in 103 dagen wijst de thermometer in De Bilt weer een waarde van 15 graden aan. Op 6 november werd het zelfs 19,0 graden. Daarmee beleefden we de warmste novemberdag uit de meetgeschiedenis.

Eerste lentedag een maand eerder dan normaal
Gemiddeld komt het op 16 maart voor het eerst tot maxima van 15,0 graden of meer in De Bilt. De vroegste officiële lentedag ooit was op 13 januari 1993. Het werd toen 15,1 graden. In 1970 duurde het tot 3 mei voordat het in De Bilt lente werd. Daarna volgde een voor die tijd vrij warme zomer.

De periode waarin nooit temperaturen van 15 graden of meer zijn gemeten in De Bilt is kort en loopt van 25 december tot en met 12 januari. Over alle KNMI-stations bezien is deze periode nog korter van 25 december tot en met 4 januari. In 1999 kwam het op 5 januari in Arcen al tot 15,9 graden en in Maastricht werd het die dag 15,5 graden.

Lenteweer in februari
Zuid-Limburg had op 14 februari de primeur om als eerste lokale weerstation een lente-temperatuur van 15 graden te noteren. Het werd in Maastricht toen 15,4 graden. Vrijdag werd het in Maastricht en in Woensdrecht (Noord-Brabant) zelfs 17,0 graden. Zaterdag werd het iets minder warm, maar was het in De Bilt wel de warmste 16 februari ooit gemeten.

De middagtemperaturen die we sinds donderdag beleven zijn normaal voor april. In februari wordt het gemiddeld 5 à 6 graden overdag en de gebruikelijke minima liggen rond het vriespunt. Door het zachte weer loopt de natuur 2-3 weken voor op het normale schema. Er is al kans op hooikoortsklachten en de eerste vlinders zijn ontwaakt.