Langlaufster Niskanen verrast met World Cup-zege, Bolshunov oppermachtig

Langlaufster Kerttu Niskanen heeft in het Italiaanse Cogne voor pas de tweede keer in bijna 190 World Cup-wedstrijden - en de eerste keer sinds nieuwjaarsdag 2014 - een zege geboekt. De 30-jarige Finse was de beste op de 10 kilometer in klassieke stijl.

Klassiek specialiste Niskanen kent een moeilijk seizoen, waarin de prestaties matig waren en ze geteisterd werd door fysieke problemen. Een korte pauze lijkt haar goed gedaan te hebben, want in Cogne - waar de beste Noorse en Zweedse dames weliswaar afwezig waren - was ze de allerbeste.

Niskanen dook aan de finish drie seconden onder de tijd van de Zwitserse Nadine Fähndrich door, die wel op plek twee bleef staan: haar eerste podiumplek ooit in de World Cup. De Russische favorieten Natalia Nepryaeva (+12,6) en Yulia Belorukova (+14,4) eindigden als derde en vierde, de rest gaf meer dan een halve minuut toe op Niskanen.

Update 14.52 uur
Bij de mannen, die 15 kilometer voor de kiezen kregen, werd het eigenlijk niet echt spannend. De Rus Alexander Bolshunov was op 'zijn' discipline oppermachtig en won met 43 seconden voorsprong op een andere specialist, de Fin Iivo Niskanen. De derde plek ging eveneens naar Rusland: Alexander Bessmertnykh eindigde op 55 seconden.

Plek vier was op een minuut voor Alexey Poltoranin uit Kazachstan en op plek vijf eindigde een opvallende naam: de 23-jarige Rus Ilia Poroshkin debuteert dit weekeinde in de World Cup en werd op 1:07 gelijk vijfde.