Trump: noodtoestand voor muur

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de noodtoestand afkondigen in de VS om geld los te krijgen voor een muur bij de Mexicaanse grens. Onenigheid met het parlement over de muur was de afgelopen periode reden voor hem om de overheid plat te leggen, en Trump zegt geen nieuwe shutdown te willen. Via de noodtoestand kan hij echter via Defensie aan geld komen.

Zowel Democraten als Republikeinen zijn kritisch over deze ontwikkeling, aldus de BBC. Democraten spreken van machtsmisbruik, en Republikeinen zijn bezorgd over precedentwerking. Zij maken zich zorgen over de mogelijkheid dat een president in de toekomst de noodtoestand zal afkondigen om wapenbezit aan banden te leggen.

De grensmuur was een speerpunt bij Trumps verkiezingscampagne, maar hij slaagde er tot dusver niet in om hiervoor een begroting los te krijgen bij het parlement. Dat was al zo voordat er in januari in het Huis van Afgevaardigden een Democratische meerderheid aantrad.

Budgetplafond
Vlak voor kerstmis legde Trump de Amerikaanse overheid plat, omdat het budgetplafond was bereikt en het ontbreken van zijn handtekening onder de begroting hiertoe volstond. De shutdown duurde 35 dagen, de langste uit de Amerikaanse geschiedenis.

Onlangs werd deze (tijdelijk) weer ongedaan gemaakt, maar onderhandelingen met Congresleden leverden voor de president niet het gewenste resultaat op. De Democraten hebben wel 1,3 miljard dollar goedgekeurd voor extra grensbewaking, maar niet de 5,7 miljard die Trump voor zijn muur wil hebben.

Crisis
De president kan in tijden van crisis de noodtoestand afkondigen. Volgens Trump wordt de crisis veroorzaakt door migranten die aan de grens tussen Mexico en de VS arriveren. In november zou het om tweeduizend personen per dag zijn gegaan die ofwel werden weggestuurd of gearresteerd. Voorstanders stellen dat dit een crisis is, maar tegenstanders zeggen dat het tien jaar eerder veel erger was bij de grens.

Het is onduidelijk hoeveel geld Trump kan lospeuteren voor zijn muur, maar het zou onwaarschijnlijk zijn dat hij aan de gewenste 5,7 miljard dollar komt. De president heeft in ieder geval al de 1,3 miljard die nu in de begroting staat, en via de noodtoestand kan hij nu extra geld bij Defensie ophalen. Daarvoor heeft hij geen toestemming meer nodig van het parlement.