Shorttrackster Velzeboer grijpt naast tweede medaille op EYOF

Shorttrackster Michelle Velzeboer heeft op het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival naast een tweede medaille gegrepen. De Nederlandse pakte maandag brons op de 1500 meter, maar dat kon ze op de 500 meter dinsdag niet herhalen.

Velzeboer schopte het wederom tot de finale, maar daarin kon ze geen rol van betekenis spelen en werd ze vierde en laatste. Het werd zowaar een Slowaakse dubbelslag: Petra Rusnakova won goud, voor Lucia Filipova en de Poolse Magdalena Zych. Yael Prenger ging er in de kwartfinales uit.

Jesse Speijers kwam bij de heren niet door de series, Zeno de Boer werd vijfde en laatste in zijn halve finale. Het goud ging dankzij Mateusz Krzeminski naar Polen, vlak voor de Turk Furkan Akar en de Hongaar Balasz Bontovics, die door de daarvoor gestrafte Rus Vladimir Balbekov onderuit werd gekegeld.

De vier Nederlanders kwamen in de halve finales van de aflossing samen in actie en dat ging prima: achter Rusland werden ze tweede en dus staat het kwartet woensdag in de finale.

Het shorttrack van dinsdag, met vanaf 2:13.30 uur de finale bij de dames op de 500 meter (Bron: YouTube)

Biatlon
Het biatlon begon dinsdag met de sprints en bij de heren ging het goud naar Frankrijk: Eric Perrot schoot één keer mis en was snel genoeg om Lovro Planko negen seconden achter zich te houden. De Sloveen, die onlangs op het WK jeugd nog zilver pakte, schoot drie keer mis en pakte daar nu ook zilver mee, tien tellen voor de Rus Ilia Anisimov.

Hanna Børve uit Noorwegen ging er bij de dames met één misser met het goud vandoor. Lea Meier uit Zwitserland had de snelste tijd staan, maar bij het staand schieten miste ze er één en dus kon Børve haar inhalen en met twaalf seconden voorsprong het goud pakken. Anna Gandler uit Oostenrijk moest haar twee missers duur bekopen: ze pakte brons op 33 seconden.

Snowboarden
Bij het snowboarden werden de medailles op de slopestyle vergeven en dat was reden tot juichen voor de Belgen. Jules De Sloover scoorde in zijn eerste run 88,50 punten en dat was goed voor zilver, achter de 91,25 van de Zwitser Nick Pünter. Sebastian Vik uit Noorwegen won met 86,00 het brons, nipt voor de Litouwer Motiejus Morauskas (85,75).

De Duitse Annika Morgan won bij de dames de finale door in de derde en beslissende run met 90,25 punten over Eveliina Taka uit Finland heen te wippen. Taka pakte met 87,50 wel zilver, voor de Tsjechische Marie Kreisingerova.

Langlaufen
Voor langlaufster Anja Weber was er een tweede gouden medaille. Na de 7,5 kilometer klassiek van maandag won de Zwitserse dinsdag de 5 kilometer vrije stijl. Weber was aan de finish 11,4 seconden sneller dan de Russische Alena Baranova, terwijl Helen Hoffmann uit Duitsland op 12,8 seconden het brons pakte, een halve minuut voor de rest.

Noors juniorenkampioen Martin Kirkeberg Mørk won de 7,5 kilometer vrije stijl bij de heren, waar hij landgenoot Edvard Sandvik met acht seconden het nakijken gaf. Cla-Ursin Nufer uit Zwitserland pakte op dertien seconden het brons, vlak voor de Noor Lars Agnar Hjelmeset en de Fransman Florian Perez, een dag eerder goed voor goud op de klassieke stijl.

Alpineskiën
De heren alpineskiërs werkten dinsdag de slalom af en dat leverde goud op voor Oostenrijk: Joshua Sturm was een klasse apart en won met 1,34 seconden voorsprong op Manuel Ploner uit Italië. Die strijd was wel spannend, want Lukas Feurstein (Oostenrijk) en Oscar Zimmer (Noorwegen) deelden het brons op slechts drie honderdsten van Ploner.