Zwitserse skiërs ook wereldkampioen op teamwedstrijd

Op het wereldkampioenschap alpineskiën in het Zweedse Åre heeft Zwitserland zich gekroond tot wereldkampioen. De ploeg werd vorig jaar ook al olympisch kampioen, destijds met de inmiddels gestopte Denise Feierabend in plaats van de jonge Aline Danioth.

Zwitserland werkte zich eerst met 4-0 langs België, waar Kim Vanreusel het Danioth nog even bijzonder moeilijk maakte. In de kwartfinale werd het spannend, maar thuisland Zweden moest er na vier runs op tijd aan geloven: 2-2, maar Zwitserland bleek drie tienden sneller. Ook de halve finale was uiterst spannend en wel tegen Duitsland: Wendy Holdener klopte Christina Geiger, Daniel Yule en Danioth verloren van respectievelijk Anton Tremmel en Lena Dürr. Ramon Zenhäusern werd net als in de kwartfinales de held van de Zwitsers en vocht het team via Linus Strasser naar de finale.

In de eindstrijd stond Zwitserland net als in Pyeongchang tegenover Oostenrijk, wat het opnieuw zonder Marcel Hirscher moest doen, die zich spaarde voor de individuele wedstrijden. Argentinië maakte het Oostenrijk twee van de vier runs lastig, maar niet lastig genoeg, waarna Slowakije met 4-0 opzij werd geschoven. In de halve finale zorgde de jonge Italiaanse ploeg bijna voor een stunt, maar de Oostenrijkers plaatsten zich na een 2-2 stand op 0,29 seconden toch voor de finale.

In de finale begon Holdener met winst op Katharina Liensberger, waarna Michael Matt te sterk was voor Yule: 1-1. Katharina Truppe klopte Danioth, maar Zenhäusern maakte zijn topdag af: Doppelmeter klopte Marco Schwarz en hielp de Zwitsers aan het goud.

Duitsland leek Italië te verslaan in de strijd om het brons, maar de laatste Duitser, Strasser, moest het juichen staken nadat bleek dat hij een poortje gemist had. Italië, waar de jonge Alex Vinatzer in de laatste run onderuit ging, kreeg zo alsnog de 3-1 zege en dus het brons.

De finale (Bron: YouTube)