'Ans Boersma wist van gedragingen terreur-ex'

In het onderzoek naar de man die in 2017 in het debatcentrum De Balie in Amsterdam werd herkend als jihadistisch strijder is het OM op zoek naar getuigen. Zij zouden kunnen verklaren over de betrokkenheid van de 33-jarige Syriër bij aanslagen en moordpartijen in Syrië. De man is de ex van journaliste Ans Boersma

Tijdens een eerste openbare terechtzitting bij de rechtbank Rotterdam in de strafzaak tegen de man deed de officier van justitie van het Landelijk Parket een oproep aan getuigen binnen de Syrische gemeenschap om zich te melden bij de politie.

De zaak kwam recent in de belangstelling toen Boersma werd uitgezet uit Turkije. Dat gebeurde toen het OM informatie uitwisselde met Turkije over deze zaak. Op de zitting bleek vandaag dat dat Boersma 'in grote lijnen' op de hoogte was van de activiteiten van haar ex. Zij zou zijn Twitteraccount herhaaldelijk hebben bekeken, daarop deed hij verslag van zijn tijd in het Kalifaat

AIVD
Volgens informatie van de AIVD heeft de man deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. In het strafrechtelijk onderzoek is naar voren gekomen dat hij gevechtshandelingen zou hebben verricht voor Jabat al-Nusra en betrokken zijn geweest bij aanslagen. Daarbij zouden veel dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

De man vroeg onder een valse naam in 2014 asiel aan in Nederland. Hij blijkt achteraf de beschikking te hebben gehad over tenminste drie vervalste paspoorten, ook daar was Boersma naar verluid bij betrokken. Afgeluisterde gesprekken van de verdachte, die de AIVD beschikbaar stelde aan het OM, bevatten aanwijzingen voor zijn betrokkenheid bij het terroristische geweld in Syrië.

Witwassen
Twee maanden na de aanhouding van de Syriër hield de politie ook diens oudere broer (42) aan in Bergeijk. Ook hij zou betrokken zijn geweest bij de gewapende strijd in Syrië en lid zijn geweest van Jabat al-Nusra. Bovendien wordt hij verdacht van witwassen met behulp van ondergronds bankieren. De oudere broer staat woensdag voor het eerst terecht op een pro forma zitting.

Het is de bedoeling van het OM de zaken tegen de broers tezijnertijd gelijktijdig te behandelen.

Getuigen
Getuigen die informatie hebben over de betrokkenheid van de verdachten kunnen zich melden via het tipformulier op www.politie.nl.