Aflossingsdames pakken World Cup-winst in Turijn

De slotdag van de World Cup shorttrack in het Italiaanse Turijn heeft winst opgeleverd voor de Nederlandse aflossingsdames. Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven profiteerden optimaal van gedoe voor hen.

Nederland lag op de derde plek toen Zuid-Korea en Rusland met elkaar in de clinch raakten. Dat leverde een valpartij voor de Russinnen op, waarna Zuid-Korea - dat als eerste over de streep kwam - uiteindelijk gediskwalificeerd werd. Nederland finishte als tweede en promoveerde zo naar de winst, voor Italië en Rusland.

Daan Breeuwsma, Jasper Brunsmann, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf waren prima op weg, maar richting de slotfase ging het fout. Breeuwsma wisselde op Hoogerwerf, die tegen een Italiaan aan knalde en onderuit ging. Nederland eindigde zo als vierde, Rusland won de wedstrijd, voor Japan en Italië.

Op de gemengde estafette ging Nederland er in de heats op vrijdag al uit met een straf. Rusland pakte in de finale de winst door Canada, de Verenigde Staten en Frankrijk te verslaan.

Individueel deed Suzanne Schulting het zondag namens Nederland het best. Ze haalde op de 500 meter de finale, maar eindigde daarin na een valpartij als vierde en laatste. Thuisheldin Martina Valcepina won net als zaterdag, dit keer voor de Britse Elise Christie en de Amerikaanse wereldkampioene junioren Maame Biney. Lara van Ruijven won de B-finale en werd vijfde, Yara van Kerkhof ging er in de kwartfinales uit.

Bij de mannen werd het een Zuid-Koreaanse dubbel op de 500 meter: Lim Hyo-jun klopte Kim Gun-woo, terwijl de Chinees Yu Sungnan brons pakte. Itzhak de Laat won de B-finale en werd vijfde, Dylan Hoogerwerf sneuvelde in de halve finales, Jasper Brunsmann kreeg een straf in de voorrondes.

De Canadese Kim Boutin pakte de winst op de 1000 meter bij de dames, waar ze Choi Min-jeong uit Zuid-Korea en haar eigen landgenote Alyson Charles klopte. Rianne de Vries kwam tot de kwartfinales, Tineke den Dulk ging er in de herkansingen uit.

Ook de 1000 meter bij de mannen leverde een Koreaanse dubbelslag op: Hwang Dae-heon pakte de winst, voor Park Ji-won en de Canadees Steven Dubois. Friso Emons ging eruit in de kwartfinales, Melle van 't Wout sneuvelde in de heats en Breeuwsma kreeg een straf in de herkansingen.