Italiaanse en Russische rodelaars doorbreken Duitse hegemonie op EK

In het Duitse Oberhof is de voorlaatste World Cup-wedstrijd van het rodelseizoen zondag afgesloten. De wedstrijden deden tevens dienst als het 50e EK en doordat alle World Cup-medailles naar Europa gingen, waren de uitslagen hetzelfde.

Mannen
Bij de mannen werd het een Russische feestje. Roman Repilov stond na één run nipt aan de leiding, maar zijn landgenoot Semen Pavlichenko kwam er in de tweede run voorbij en won met 0,044 seconden verschil. De jonge Let Kristers Aparjods, in 2016 nog jeugdolympisch kampioen, pakte op 0,181 seconden het brons: zijn eerste World Cup-podium ooit. De Oostenrijker Reinhard Egger werd vierde, voor de beste Duitser, Johannes Ludwig. Olympisch kampioen David Gleirscher (AUT) en wereldkampioen Felix Loch (GER) completeerden de top-7.

Vrouwen
De Duitse fans konden bij de vrouwen tenminste wél juichen. Natalie Geisenberger stond na één run op kop en hield die positie in de tweede run vast: de wereld- en olympisch kampioene klopte veterane Tatjana Hüfner met 0,223 tellen. Dajana Eitberger kende een slechte tweede run, maar op 0,317 seconden maakte ze het Duitse podium wel compleet. De vanuit Kroatië naar Nederland overgestapte zusjes Daria en Dania Obratov werden 24e en 25e in het veld van 27.

Dubbels
Ook bij de dubbels was er Duits feest. Olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt werden op het WK nog geklopt door landgenoten Toni Eggert en Sascha Benecken, maar namen nu wraak door met 0,200 seconden te winnen. De Let Andris Sics werd met zijn neef Juris derde op 0,323 seconden, voor Thomas Steu en Lorenz Koller uit Oostenrijk.

Estafette
De estafette sloot de dag af en dat leverde een opvallende winnaar op: Italië mocht al als tweede van de negen teams naar beneden en profiteerde optimaal van de smeltende baan. Elk land beet zich keihard stuk op de Italiaanse tijd van Andrea Vötter, Dominik Fischnaller en Ivan Nagler/Fabian Malleier en zelfs het Duitse team had op de op dat moment drijfnatte baan geen schijn van kans. Op 0,116 seconden pakte Duitsland zilver, voor het brons (+0,429) van Letland.