Ontketend Manchester City dient Chelsea grootste nederlaag ooit toe

Een wervelend Manchester City heeft zondag in eigen huis op overtuigende wijze af weten te rekenen met Chelsea. De regerend landskampioen was met maar liefst 6-0 te sterk voor de bezoekers uit Londen en dat betekende de grootste nederlaag ooit in de Premier League voor de ploeg van trainer Maurizio Sarri: Chelsea verloor hiervoor nog nooit met een marge van vijf doelpunten of meer in de competitie.

The Citizens stijgen op basis van doelsaldo weer over Liverpool heen naar de eerste plaats, al heeft Manchester City wel een wedstrijd meer gespeeld dan de concurrent. Chelsea valt door de nederlaag buiten de top vier en heeft nu een punt minder dan Manchester United.

Manchester City startte met de wetenschap dat Liverpool een dag eerder van AFC Bournemouth had gewonnen aan de op papier lastige wedstrijd tegen Chelsea, maar de manschappen van Josep Guardiola lieten al snel zien weinig last te hebben van de druk. Al na vier minuten spelen lag de bal achter Kepa Arrizbalaga toen Kevin De Bruyne Bernardo Silva wegstuurde aan de rechterkant. De voorzet van de Portugees hobbelde vervolgens voor het doel langs en kwam daarna voor de voeten van de instormende Raheem Sterling terecht, die hard binnen schoot.

Een paar minuten later had het al 2-0 kunnen staan toen Sergio Agüero vlak voor het doel geheel vrijstaand naast schoot, maar de Argentijn maakte zijn fout niet veel later goed door de bal van buiten de zestien op fraaie wijze langs Kepa te krullen. Een slechte kopbal van Ross Barkley stelde Agüero daarna in staat om ook zijn tweede van de dag te maken en in de 25e minuut werd het door een schuiver van Ilkay Gündogan ook 4-0. De thuisploeg haalde hierna de voet wat van het gas en dat leidde aan de overkant tot een aardige kans voor Pedro Rodríguez.

De absolute drang om aan te vallen leek in het laatste kwartier van de eerste helft wat weggezakt bij Manchester City en Chelsea profiteerde hier vijf minuten voor de onderbreking bijna van via Gonzalo Higuaín, die een goede poging van afstand nog net gekeerd zag worden door Ederson. De donderpreek die de spelers van the Blues in de rust van Sarri kregen sorteerde na de hervatting van de wedstrijd vervolgens niet het gewenste effect, want binnen tien minuten was het opnieuw raak. Nadat Agüero even ervoor nog de lat boven het doel van Kepa raakte mocht hij met 55 minuten op de klok aanleggen voor een strafschop na een overtreding van César Azpilicueta op Sterling.

De aanvaller bleef ijzig kalm en stuurde de doelman beheerst de verkeerde hoek in voor zijn derde van de avond. Guardiola besloot Agüero daarop op een publiekswissel te trakteren en Gabriel Jesus mocht de laatste 25 minuten van de wedstrijd volmaken. De Braziliaan vergrootte de marge met nog een dik kwartier te gaan nog bijna tot zes, maar zijn poging werd door Kepa onschadelijk gemaakt. Met nog tien minuten te gaan speelde hij echter alsnog een hoofdrol bij de 6-0, toen hij een voorzet van Oleksandr Zinchenko niet tot doelpunt wist te promoveren, maar Sterling een paar meter verderop wel op de goede plek stond voor zijn tweede goal van de wedstrijd.