Schansspringsters Lundby en Takanashi wisselen World Cup-zeges af

In het Sloveense Ljubno is het World Cup-weekeinde voor de schansspringsters afgesloten. Op het programma stonden twee individuele wedstrijden - vrijdag en zondag - en een teamwedstrijd op zaterdag.

Op vrijdag ging de overwinning naar de Noorse Maren Lundby, voor wie het alweer de zesde opeenvolgende zege was. De dominante vrouw van vorig seizoen was dit keer niet héél dominant: Sara Takanashi, wat dominantie betreft de voorgangster van Lundby, werd op ruim vijf punten tweede. De Sloveense Ursa Bogataj wist na 115 World Cup-wedstrijden éindelijk haar eerste podiumplek te pakken en werd derde.

De teamwedstrijd werd een prooi voor de Duitse dames, die in de breedte al geruime tijd de sterksten zijn. Carina Vogt, Anna Rupprecht, Juliane Seyfarth en vooral Katharina Althaus waren een klasse apart. Dankzij Bogataj en vooral tiener Nika Kriznar bleef Slovenië voor eigen publiek nog redelijk in de buurt, terwijl Oostenrijk een mooie strijd om plek drie won van Japan.

Takanashi sloeg op zondag terug door Lundy te verslaan. De Japanse sloeg in de eerste ronde een gat en kon dat in ronde twee verdedigen. Achter Lundby pakte Seyfarth de derde plek, voor een paar jongelingen: de 18-jarige Kriznar, de 17-jarige Russische Lidiia Iakovleva, de 20-jarige Russische Sofia Tikhonova en de 18-jarige Italiaanse Lara Malsiner.