World Cup-winst shorttrackster Schulting op 1500m

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft voor de derde keer in haar loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen op de 1500 meter. De Nederlandse was in Turijn de beste.

In de finale ging het vooral tussen Schulting en de Zuid-Koreaanse Kim Ji-yoo. Het duo wisselde in de slotfase regelmatig van positie, maar uiteindelijk drukte Schulting haar schaats net wat eerder over de streep. De Duitse Anna Seidel pakte een keurige derde plek, Rianne de Vries werd tiende door de B-finale als derde af te sluiten.

Op de 500 meter bij de vrouwen stond Lara van Ruijven in de A-finale, maar dat leverde geen succes op. Door allerlei gedoe met Van Ruijven en de Italiaanse Martina Valcepina moest de start vier keer opnieuw gedaan worden, waarna Van Ruijven tekort kwam en als vierde en laatste eindigde. Valcepina won voor eigen publiek, Natalia Maliszewska uit Polen werd tweede en pakte zo het eindklassement. Plek drie was voor de Canadese Kim Boutin, terwijl Yara van Kerkhof de B-finale won en zo vijfde werd. Tineke den Dulk ging er in de herkansingen met een straf uit.

De 500 meter bij de mannen leverde geen succes op voor Nederland. Melle van 't Wout ging er in de herkansingen uit, Jasper Brunsmann en Daan Breeuwsma sneuvelden in de kwartfinales. De winst was er voor de Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon, die Liu Shaolin Sandor uit Hongarije versloeg. De Canadees Cedrik Blais werd door landgenoot Samuel Girard onderuit gekegeld, waardoor Girard een straf kreeg en Blais derde werd.

Op de 1500 meter stonden maar liefst tien mannen in de A-finale: zes plaatsten zich gewoon, vier werden in de finale gezet nadat ze in de halve eindstrijd onderuit werden gereden. Kim Gun-woo en Hong Kyung-hwan zorgden voor een Zuid-Koreaanse dubbel, de Canadees Steven Dubois completeerde het podium. Dylan Hoogerwerf eindigde als achtste, Itzhak de Laat en Friso Emons pakten een Nederlandse 1-2'tje in de B-finale.

In de halve finales van de gemengde aflossing won Nederland aanvankelijk, maar na een straf liep de ploeg de finale alsnog mis. De vrouwen en mannen plaatsten zich wel voor de eindstrijd van zondag.

De wedstrijden zijn zoals gewoonlijk hier terug te zien.