Uitslag Feyenoord - De Graafschap

Feyenoord heeft zaterdagavond een eenvoudige overwinning geboekt in de Eredivisie. De ploeg had in De Kuip weinig te duchten van De Graafschap.

Nadat Tonny Vilhena in de eerste helft de openingstreffer voor zijn rekening had genomen, voerden Calvin Verdonk, Jeremiah St. Juste en Jens Toornstra de score na rust op. Feyenoord nadert nummer twee Ajax door de zege tot op acht punten, terwijl de voorsprong op achtervolger AZ weer vijf punten bedraagt. De Graafschap blijft op een zeventiende plaats steken.

Feyenoord had na het verlies van vorige week bij Excelsior (2-1) wat goed te maken voor eigen publiek en De Graafschap leek een ideale tegenstander om eerherstel te realiseren. De Superboeren wonnen dit seizoen in de Eredivisie immers nog niet op vreemde bodem en waren door een griepgolf ook nog eens zwaar gehavend afgereisd naar De Kuip. Bij Feyenoord debuteerde Cuco Martina in de basis; de Everton-huurling kreeg in het hart van de verdediging de voorkeur boven Jan-Arie van der Heijden, die genoegen moest nemen met een reserverol. Verder stuurde Van Bronckhorst dezelfde namen het veld op als vorige week tegen Excelsior.

Vilhena tekende na 28 minuten voor het enige doelpunt van een sobere eerste helft. Na een aanval waarbij Robin van Persie en Sam Larsson betrokken waren, vuurde de middenvelder via het lichaam van een verdediger raak: 1-0. Steven Berghuis was vlak daarvoor namens Feyenoord al dicht bij de openingstreffer geweest, maar zijn kopbal werd op spectaculaire wijze onschadelijk gemaakt door Hidde Jurjus. Verder kwam de thuisploeg in de eerste 45 minuten niet tot grote kansen. Namens De Graafschap was het belangrijkste wapenfeit afkomstig van de voet van Youssef El Jebli: zijn vrije trap scheerde rakelings voorbij het doel van Kenneth Vermeer.

Feyenoord begon vervolgens sterk aan de tweede helft. Nadat Van Persie eerst nog een grote mogelijkheid onbenut had gelaten, wist Verdonk de voordelige marge voor de thuisploeg zeven minuten na rust alsnog te verdubbelen. De verdediger schoot uit de draai raak, nadat Jurjus in eerste instantie een schot van Toornstra nog had gekeerd. Feyenoord pakte daarna meteen door: St. Juste tekende in minuut 54 voor de 3-0. De rechtsback werd in het strafschopgebied van De Graafschap vrijgespeeld door Jordy Clasie, waarna hij Jurjus verschalkte met een schot in de verre hoek.

Clasie stond na ruim een uur ook aan de basis van het vierde doelpunt voor Feyenoord. De middenvelder lepelde de bal vanaf de rechterflank op het hoofd van Toornstra, die Jurjus van dichtbij klopte. Feyenoord kreeg in het laatste halfuur via Nicolai Jörgensen, St. Juste en Berghuis kansen om de score verder op te voeren, maar Jurjus redde telkens uitstekend en behoedde De Graafschap, dat zelf via Fabian Serrarens en Daryl van Mieghem nog mogelijkheden liet liggen, zo uiteindelijk voor een grotere nederlaag.