Politie woest op rapper Jebroer na doldwaze actie met politievoertuig

De politie is woest op rapper Jebroer vanwege diens nieuwste videoclip voor zijn nummer Polizei. Daarin is onder meer een politieauto te zien.

In de clip wordt een staandehouding nagebootst zoals te zien in het programma Wegmisbruikers. De bestuurder van de aangehouden auto, een Audi Q7, blijkt de rapper te zijn. 

Hij is echter nogal cameraschuw en rijdt na een korte ruzie weg zonder de politie te woord te staan. De politie zet daarop de achtervolging in. Daarbij worden alle verkeersregels echter genegeerd. Er wordt rechts ingehaald en doorgetrokken strepen worden genegeerd. De snelheden liepen op tot boven de 200 kilometer per uur. De clip eindigt met de aanhouding van Jebroer op het dak van een parkeergarage. Dan wordt de tekst "Voor deze video hebben wij heel Nederland afgehuurd. Alle andere weggebruikers zijn figuranten." getoond. Terwijl het debiele rijgedrag toch echt plaatshad op de openbare weg. Veel mensen dachten dan ook dat ze daadwerkelijk naar een aflevering van Wegmisbruikers keken toen de beelden rondgingen op sociale media.

De politievoertuigen en uniformen die te zien waren in de clip werden gehuurd van de politie. Dat gebeurde onder strikte voorwaarden, een daarvan was dat de auto's zich niet op de openbare weg zouden begeven. Ook mocht er geen beledigende taal worden gebruikt.

Een politiewoordvoerder laat weten niet blij te zijn met het resultaat:“Vanwege wat het doet met het imago van de politie. Daarnaast is de verkeersveiligheid in het geding. Dit is nooit de bedoeling geweest." 

Het uitlenen van politiemateriaal voor filmproducties gebeurt vaker, bijvoorbeeld voor Flikken Maastricht. Maar dat de daarbij gemaakte afspraken zo ernstig zijn geschonden heeft de politie niet eerder meegemaakt. De politie onderzoekt dan ook of het mogelijk is om juridische stappen te nemen tegen Jebroer en zijn team. In eerst instantie vanwege de gemaakte afspraken. "Maar als iemand veel te hard gaat, door rood en over verdrijvingsvlakken rijdt, dan kun je hem daar natuurlijk ook op aanspreken."