Borussia Dortmund geeft 3-0 voorsprong weg én Weghorst trefzeker voor Wolfsburg

Borussia Dortmund heeft zaterdag de drie punten uit handen gegeven in de thuiswedstrijd tegen TSG Hoffenheim. De koploper van de Bundesliga gaf een 3-0 voorsprong compleet weg: 3-3. Nummer twee Borussia Mönchengladbach verloor tegelijkertijd met 0-3 van Hertha BSC, maar Bayern München kan nog wel profiteren van de uitglijder van BVB. Ook Wout Weghorst baalde van een late 3-3: hij scoorde en gaf een assist voor VfL Wolfsburg tegen SC Freiburg, maar het was niet genoeg voor de zege.

Borussia Dortmund - TSG Hoffenheim 3-3
Dortmund dacht al vroeg op voorsprong te komen tegen Hoffenheim. Een doelpunt van Jadon Sancho werd na tien minuten echter afgekeurd vanwege een buitenspelsituatie. De aanvaller kreeg na een halfuur alsnog waarop hij hoopte: Sancho liep zich slim vrij, werd aan de rand van het strafschopgebied gevonden door Lukasz Piszczek en schoof de bal in de linkerhoek. Op slag van rust verdubbelde Mario Götze de marge met een intikker na een gepareerd schot van de uiblinkende Sancho. In een fase waarin Hoffenheim eigenlijk veel sterker was, zorgde Raphaël Guerreiro voor de 3-0 na goed voorbereidend werk van Sancho en Götze. Namens Hoffenheim deed Ishak Belfodil wat terug, waarna Sancho nog de paal raakte.

Zodoende mochten de bezoekers nog hoop houden op een comeback en via Pavel Kaderabek werd het zelfs 3-2. De back sprong het hoogst bij de tweede paal en kopte via de paal raak. Al het aanvallende geweld kwam vervolgens van Hoffenheim, dat bloed rook en uiteindelijk de comeback ook wist te voltooien. Na een voorzet van Dennis Geiger werd doelman Roman Bürki opnieuw verschalkt door Belfodil, waardoor Dortmund moet hopen dat Bayern later op de zaterdag niet profiteert. Der Rekordmeister kan het gat verkleinen tot vijf punten, als men in eigen huis wint van Schalke 04.

SC Freiburg – VfL Wolfsburg 3-3
Wolfsburg beleefde met Wout Weghorst in de basis een droomstart in het Schwarzwald-Stadion, want Jérôme Roussillon zorgde al na elf minuten voetballen voor de 0-1. De verdediger werd op de rand van het strafschopgebied vrijgespeeld door Josip Brekalo, waarna hij tussen twee tegenstanders in knap raak schoot. Freiburg kwam echter nog in de eerste helft op gelijke hoogte: Vincenzo Grifo tekende na gestuntel van John Brooks met een laag schot vanaf een meter of veertien voor de 1-1.

In de tweede helft eiste Weghorst een hoofdrol voor zichzelf op. De Nederlandse spits verdiende na een uur spelen een strafschop na een overtreding van Robin Koch en zorgde vervolgens zelf vanaf elf meter voor de 1-2. Nils Petersen bracht Freiburg daarna opnieuw langszij, maar een kwartier voor tijd wist Wolfsburg toch weer voor op voorsprong te komen. Weghorst speelde Renato Steffen met een schitterende hakbal vrij in het strafschopgebied, waarna de Zwitser Wolfsburg op voorsprong schoot. Helaas voor Weghorst bleek dat niet voldoende voor een zege, want Petersen zorgde in minuut 88 toch nog voor de 3-3. In een krankzinnige slotfase werd de 4-3 van Freiburg zelfs nog afgekeurd.

Borussia Mönchengladbach - Hertha BSC 0-3
Mönchengladbach had dit seizoen nog geen enkele steek laten vallen in eigen stadion, maar Salomon Kalou zorgde na een klein halfuur voor de verrassende voorsprong voor Hertha. De ex-aanvaller van Feyenoord zocht het strafschopgebied op, soleerde tussen twee man door en rondde gedecideerd af. Die voorsprong nam Hertha mee de rust in, waardoor Mönchengladbach voor het eerst dit seizoen aankeek tegen een achterstand in de pauze. Mönchengladbach kon zich vasthouden aan het feit dat 71 procent (29 van de 41) doelpunten die het dit seizoen maakte, na rust viel. Toch was het Hertha dat voor het tweede doelpunt van de wedstrijd zorgde: Ondrej Duda tikte van dichtbij raak na een indrukwekkende sprint en assist van Davie Selke. Bij de 0-3 waren de rollen omgedraaid: Duda bereikte de goal van Selke voor en 0-3 werd de eindstand.

RB Leipzig - Eintracht Frankfurt 0-0
De eerste helft was heerlijk om naar te kijken, maar de teams van Ralf Rangnick en Adolf Hütter lieten na om te scoren. Het balbezit en het aanvallende voetbal was van Leipzig, terwijl de bezoekers, waar alleen Jetro Willems als invaller speeltijd kreeg, via tegenaanvallen op voorsprong probeerden te komen. Na de rust verhoogden die Roten Bullen de druk op Eintracht, maar de verdiende openingstreffer bleef uit. Een inzet van Marcel Sabitzer raakte de paal en ging vervolgens via de rug van Kevin Trapp ook niet het doel in, terwijl Gelson Fernandes even eerder een hakbal van Willi Orban van de doellijn haalde. Vlak voor tijd kwam Mijat Gacinovic namens het bezoek niet verder dan het zijnet.

Hannover 96 – 1. FC Nürnberg 2-0
Nürnberg moest al in de tiende minuut van de wedstrijd verder met een man minder. Simon Rhein beging een harde overtreding op Julian Korb, waarna de jonge middenvelder met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd. Hannover nam het heft daarna stevig in handen en slaagde er in de blessuretijd van de eerste helft uiteindelijk via Nicolai Müller in het krachtsverschil uit te drukken in een voorsprong. In de tweede helft wist Nürnberg, waar Virgil Misidjan ontbrak vanwege blessuretijd, de schade lang te beperken, maar dertien minuten voor tijd zorgde Müller uiteindelijk voor de beslissing in de wedstrijd.