Skiër Svindal sluit carrière af met WK-zilver, Jansrud wereldkampioen afdaling

Op het wereldkampioenschap alpineskiën in het Zweedse Åre heeft Kjetil Jansrud zich voor het eerst in zijn loopbaan laten kronen tot wereldkampioen op de afdaling. De 33-jarige Noor versloeg zijn landgenoot Aksel Lund Svindal, die hem op de Spelen vorig jaar nog naar het zilver verwees.

De wedstrijd werd vanwege flinke mist en sneeuwval een uur uitgesteld, waarna men helaas vanaf de lager gelegen super-G-start naar beneden ging. Dat zorgde ervoor dat het een redelijk onwaardige afdaling werd van amper 1:20 minuten, waar het onderdeel normaal gesproken toch wel zeker een kleine twee minuten per run duurt.

Jansrud was de eerste die echt een sterke tijd neer wist te zetten en dat was knap: de Noor ging met twee gebroken vingers naar beneden. Landgenoot Aleksander Aamodt Kilde haalde het niet, maar Svindal, die de allerlaatste race uit zijn illustere carrière afwerkte, opende volle bak de aanval. Het was net niet genoeg: na een zinderende run kwam de 36-jarige grootheid 0,02 seconden tekort.

Lange tijd stond voormalig olympisch kampioen Matthias Mayer op 0,65 seconden op plek drie, maar dat feest ging niet door: Beat Feuz verbeterde zijn tijd, waarna landgenoot Vincent Kriechmayr de Zwitser van de derde plek stootte en op 0,33 seconden uiteindelijk het brons pakte.

Hannes Reichelt vertrok als 46e - hij mocht als eerste vertrekken, had daar geen zin in en sloeg de loting voor de startvolgorde over - en opende bijzonder snel, maar na een grote fout was de Oostenrijkse veteraan kansloos.