Noorse biatleten domineren, Duitse dames winnen

Tijdens de World Cup biatlon in het Canadese Canmore hebben de Noorse mannen met overmacht de estafette gewonnen. Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen, Erlend Bjøntegaard en Johannes Thingnes Bø waren in het ijzig koude Canmore een klasse apart.

Het was aanvankelijk nog een strijd tussen Noorwegen en Frankrijk. Birkeland vocht tegen Antonin Guigonnat, waarna Christiansen Emilien Jacquelin het nakijken gaf. Simon Fourcade kon het Bjøntegaard even lastig maken, maar het was niet genoeg en Bø - de dominante man dit seizoen - maakte het vervolgens simpel af. Quentin Fillon Maillet hielp de Fransen op 1:10 minuten naar de tweede plek, Rusland werd op bijna twee minuten - en ruim een minuut voor Duitsland - onbedreigd derde.

Bij de vrouwen was Italië na sterke optredens van Lisa Vittozzi, Nicole Gontier en Dorothea Wierer lange tijd op weg naar de overwinning. Toch ging het nog fout: slotloopster Federica Sanfilippo gooide niet alleen de winst, maar zelfs de podiumplaats vakkundig in het putje door onder meer de strafronde in te moeten duiken. Vanessa Hinz, Franziska Hildebrand en Denise Herrmann brachten Duitsland in positie, waarna Laura Dahlmeier het ondanks verrassend matig schieten afmaakte.

De tweede plek ging naar Noorwegen en dat was knap. De jonge Emilie Aagheim Kalkenberg zorgde voor een dramatische start, maar Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff en Marte Olsbu Røiseland herstelden het en zorgden voor plek twee. Røiseland maakte als slotloopster gehakt van de Française Julia Simon, die haar ploeg nog wel de derde plek bezorgde.