Wijn na bier geeft plezier? Onderzoek geeft eindelijk uitsluitsel

'Wijn na bier geeft plezier' en 'bier na wijn geeft venijn' zijn twee uitspraken die de dagelijkse drinker vast wel eens voorbij heeft horen komen. Een Europese onderzoeksgroep is nu eindelijk eens gaan onderzoeken of je kater erger is als je aan het begin van de avond wijn drinkt en daarna de nacht afsluit met een aantal biertjes of net andersom.

Het blijkt dus allemaal onzin te wezen. Kater is kater en de volgorde van drinken maakt eigenlijk geen zak uit of je er erger aan toe bent of niet. Zorg er gewoon voor dat je niet teveel drinkt, dat is vooralsnog de beste manier om geen kater te krijgen, is de boodschap.

Negentig moedige Duitsers deden mee aan het onderzoek en werden onderverdeeld in vier groepen. De ene groep dronk eerst vier grote glazen wijn, gevolgd door 2,5 pints bier. De tweede groep dronk eerst 2,5 pints bier, gevolgd door vier grote glazen wijn. Groep drie en vier dronken óf alleen bier óf alleen wijn.

Een week later werd het 'experiment' herhaald, maar de groepen kregen de drankjes die avond net andersom dan ze de week ervoor kregen. Twee factoren telden mee in de score: hoe dronken de deelnemers zich tijdens het drinken voelden en of ze gekotst hadden.

"We hebben geen bewijs gevonden dat bier drinken voordat je wijn drinkt een mildere kater veroorzaakt", aldus Jöran Köchling, eerste auteur van het artikel. "Eigenlijk is het erg simpel: als je meer alcohol drinkt heb je gewoonweg een grotere kans op het krijgen van een zwaardere kater. Je gevoel tijdens het drinken kan je al een indicatie geven van hoe erg het de volgende dag kan worden."

De onderzoekers zijn zich bewust van de zwakke punten in hun onderzoek. Zo konden ze bijvoorbeeld geen groep vinden die non-alcoholische dranken wilde drinken. Ze zien echter wel een positief punt aan het hebben van een kater. "Het hebben van een kater is zo'n enorm rotgevoel dat het vast mensen tot minder drinken zal hebben aangezet", aldus Dr. Kai Hensel, co-auteur van dit artikel.

Het is nog onbekend hoeveel subsidie dit onderzoekvoorstel heeft mogen ontvangen.