Pooier: 'zij buitte mij uit'

Met harde hand hield een 30-jarige verdachte uit Leeuwarden zijn vriendin onder controle en buitte haar ruim een jaar uit als prostituee. Al twee weken nadat ze bij hem introk begon hij te slaan en dwong haar tot werken in huis en verschillende privéclubs in onder meer Den Haag. Het geld pakte hij af.

De verdachte controleerde de zaken van zijn vriendin volledig. Hij checkte hoeveel klanten ze had, hoe lang die bleven, of ze wel een goede prijs betaalden. Of haar advertentie wel online stond en of ze wel altijd de telefoon opnam. Hij werd boos en begon te schreeuwen als zij het niet deed zoals hij wilde.

Het slachtoffer werd dagelijks door de verdachte geslagen. Meestal op haar hoofd, dat letsel verborg ze dan met make-up. Maar haar moeder heeft ook blauwe plekken gezien op haar rug, op haar schouderbladen, op haar armen, polsen en benen. 'Ze had altijd wel blauwe plekken.'

Liever klappen
Ze vangt de klappen op en laat zich aanpraten dat ze die ook verdient. 'Op den duur begon ik te geloven dat het ook echt mijn schuld was,' verklaart ze nu. 'Ik dacht: als ik maar meer verdien, dan vindt hij mij liever. Dan houdt hij meer van mij en krijg ik minder klappen.'

Uit appjes tussen verdachte en het slachtoffer blijkt heel duidelijk dat ze emotioneel afhankelijk van hem is. Als ze tegen hem is uitgevallen, komt ze kort daarna toch smekend weer naar hem terug. Ze schrijft dat ze liever heeft dat hij haar total loss slaat, dan dat hij haar verlaat.

Geld afgepakt
Voor het geld was een verdeling afgesproken, waarbij zij zelf 60% zou houden. Maar al vanaf het eerste moment liep dat anders. Hij pakte alles af, gaf het uit aan zichzelf en gaf haar niet meer dan boodschappengeld.

Hoewel er al vaker iets was geknapt bij het slachtoffer, kwam de echte doorbraak toen ze ontdekte dat ze zwanger was. Dat was het moment waarop ze de kracht vond haar spullen te pakken en zichzelf uit de uitbuitingssituatie te bevrijden.

Verdachte ontkent
Verdachte ontkent dat hij zijn vriendin heeft uitgebuit. Hij draait zelfs de rollen om, zegt dat zij hem misbruikt heeft en zo zwanger werd. Dat ze gek is en alles heeft verzonnen.

Volgens het Openbaar Ministerie is er echter meer dan genoeg bewijs dat de verklaringen van het slachtoffer ondersteunt. De officier van justitie eiste op zitting 4 jaar cel voor mensenhandel en daarnaast nog de handel in wapens.