Skiester Holdener 'eeuwig wereldkampioene' op alpinecombinatie

Alpineskiester Petra Vlhova heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Åre uitstekende zaken gedaan op de alpinecombinatie. De Slowaakse zette op het eerste onderdeel, de afdaling, de gedeeld achtste tijd neer en lijkt de topfavoriete voor het goud als 's middags haar onderdeel, de slalom, op het programma staat.

De na dit WK afscheid nemende Lindsey Vonn opende het bal en zette een prima tijd neer, wat uiteindelijk samen met Vlhova plaats acht op zou leveren. De snelste tijd ging naar de Oostenrijkse Ramona Siebenhofer, die 0,01 seconden onder de tijd van - tot dan - leidster Ilka Stuhec uit Slovenië dook. De Noorse Ragnhild Mowinckel gaf 0,06 seconden toe, Corinne Suter uit Zwitserland staat vierde op 0,34 tellen.

De eerste echte topslalomster in het veld is Wendy Holdener, die 0,42 seconden achter Siebenhofer staat en dat normaal gesproken met speels gemak moet kunnen overbruggen. Vlhova staat echter op precies drie tienden van Holdener en is dit seizoen een klasse beter dan de Zwitserse op de slalom. Als Vlhova en Holdener niet allebei onderuit gaan lijkt er verder geen andere kanshebster te zijn op de wereldtitel.

Om 16.15 uur begint de slalom, live te zien op ARD en Eurosport.

Update 17.55 uur
Dat het tussen Holdener en Vlhova zou gaan bleek een juiste inschatting, maar het was de Zwitserse die er net als twee jaar geleden met de wereldtitel vandoor ging. Vlhova liet een sterke slalom zien, maar het was precies níet genoeg: Holdener hield stand en had aan de finish nog 0,03 seconden over, wat goed bleek voor goud.

Mowinckel hield haar derde plek netjes vast en pakte op 0,45 seconden het brons, Siebenhofer kwam na haar winst op de afdaling nét tekort en eindigde 0,04 tellen achter de Noorse. De Canadese Roni Remme was de grootste stijger: ze klom 23 plekken en eindigde als vijfde, mede geholpen door de vele afzeggingen van afdalingsspecialisten die de slalom oversloegen, zoals Vonn.

Naar alle waarschijnlijkheid is Holdener voorgoed de regerend wereldkampioene: de combinatie verdwijnt uit het alpineskiën, nadat het al vanaf het begin van de sport onderdeel uitmaakte van de grote evenementen.