Biatleet Bø haalt keihard uit in ijskoud Canada

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft tijdens de World Cup in het Canadese Canmore keihard uitgehaald op de wegens de weersomstandigheden wat ingekorte individuele afstand, die over 15 in plaats van 20 kilometer ging. De Noorse World Cup-leider verpletterde het hele veld.

Het is al de hele week godvergeten koud in Canmore, met temperaturen die de -30 graden benaderen. Als het kouder is dan -20 graden Celsius wordt er in het biatlon niet gestart, maar gelukkig was het donderdag al lekker opgewarmd naar een graadje of vijftien onder het vriespunt.

Bø ging als zesde van start en na zijn finish was al duidelijk dat geen van zijn ruim negentig concurrenten iets tegen hem kon doen: zoals zo vaak was hij veruit de snelste op de langlaufski's, en samen met twintig treffers in twintig schoten betekende het dat hij simpelweg niet te kloppen was.

Landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen kwam nog het dichtst in de buurt, relatief gezien. Met twee missers eindigde hij op de tweede plek, 2:10 minuten achter de oppermachtige winnaar. De Rus Alexandr Loginov profiteerde van de afwezigheid van Martin Fourcade en verstevigde zijn tweede plek in de World Cup-stand door als derde te eindigen op 2:41 minuten.

Naast Christiansen en Loginov bleven verder alleen de Noor Lars Helge Birkeland, de Italiaan Dominik Windisch, de Oostenrijker Simon Eder en de verrassend sterke Franse veteraan Simon Fourcace binnen drie minuten van de winnaar. De Belg Florent Claude werd met twee missers keurig 35e, Thierry Langer eindigde als 56e met vier missers.

Bij de vrouwen was het een stuk spannender. De winst ging er ook naar Noorwegen en wel in de persoon van Tiril Eckhoff, die eindelijk wat moois liet zien dit seizoen. Met één misser bleef ze de jonge Tsjechische Marketa Davidova, die foutloos schoot, tien seconden voor.

De Italiaanse Lisa Vittozzi schoot eveneens foutloos en eindigde op 21 seconden als derde, voor de Duitse Franziska Hildebrand en de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold. World Cup-leidster Dorothea Wierer uit Italië begon goed, maar ging vervolgens drie keer de mist in en werd 22e.